Инфо

29. октобар 2020.29. окт 2020.
Лажни мандати и лажни органи
КОНФЕРЕНЦИЈА ЛИСТЕ “ШАБАЦ ЈЕ НАШ” ПРЕД СЕДНИЦУ СКУПШТИНЕ ГРАДА

Лажни мандати и лажни органи

“Када се не заврши изборни процес из њега не може да проистекне конституисање органа” рекао је Небојша Зеленовић
Листа “Небојша Зеленовић - Шабац је наш”, заједно са коалицијом “Метла - Опстанак” и УДС “Прилика” одржали су у четвртак ујутру конференцију за медије у пешачкој зони између Основног суда и Шабачког позоришта, на којој су најавили да неће ићи на седницу Скупштине Града, која се одржавала пола сата касније. На конференцији је истакнуто да ће чекати да сви органи заврше свој посао и судови донесу пресуде.

Нећемо се тући
Небојша Зеленовић је истакао да резултате избора не признају. Како је Зеленовић навео, у позиву стоји да се седница Скупштине сазива због короне, а не зато што је готов изборни процес.
-Овде ништа није по Закону, од почетка до краја. Ми у томе не желимо да учествујемо, али ћемо дати прилику свакој институцији да ради свој посао. Постоје наши судови и ван граница ове земље. Ја имам свој посао, а видећемо шта ће да се деси. Ми нисмо ти који ће се тући и који ће звиждати и износити неистине о својим политичким противницима, рекао је Небојша Зеленовић.


-Српска напредна странка је сазвала своју градску Скупштину. Толике ће бити последице свих ових грешака да ће само оставити проблем грађанима Шапца. Наша борба за град у коме се живи добро, пристојно и нормално, без криминала, се наставља, без обзира на то какве ће незаконите одлуке проистећи из данашњих и свих других одлука. Не постоји Градска изборна комисија. Када не постоји ГИК нема ко да заврши изборни процес. Када се не заврши изборни процес из њега не може да проистекне конституисање органа. Лажни су мандати и органи који из таквог гласања проистекну, рекао је Небојша Зеленовић.
На конференцији је говорио и Живојин Вулетић, шеф одборничке групе “Шабац је наш” у претходном сазиву Скупштине Града и председник Градског одбора Српског покрета обнове. Вулетић је навео да се СПО солидарише са својим коалиционим партнерима и да до даље неће присуствовати седницама Скупштине Града.

Сами се играју
Вера Марђокић Симић, са листе “Шабац је наш” навела је да су околности у којима држе конференцију на улици необичне, чак бизарне.
-Ми не можемо ући у Скупштину која није легална, док изборни процес још није готов. Надлежни судови се још нису изјаснили по нашим тужбама. Не можемо подржати да неко упорно и безочно крши Закон. Ваше поверење нећемо изиграти и нећемо учествовати у овој игри. Нека се представници СНС сами играју градоначелника, као што се сами играју представника свих других институција ове земље. Нама предаја није опција, а начине борбе прилагођаваћемо ситуацији на терену, рекла је Вера Марђокић Симић.


-Нећемо присуствовати због тога што сматрамо да избори у Шапцу нису били ни фер ни поштени и да не одражавају праву вољу грађана Шапца. На то смо указивали са много поднетих жалби, кривичних пријава и различитих других поднесака свим надлежним органима. Добар део тих неправилности је утврдио и Управни суд који је неколико пута поништавао изборе. Ми чекамо да и надлежна тужилаштва кажу своју последњу реч, као и шта Уставни суд има да каже о тим изборима. Искрено очекујемо да ће они бити поновљени на свих 100 бирачких места и да буду фер и поштени. Док се то не догоди нећемо учествовати у раду овог парламента. Сматрамо да он нема легитимитет да заступа грађане Шапца, рекао је Живојин Вулетић.
Даниела Ловрин Гавриловић се обратила у име Градског одбора Демократске странке. Истакла је да су сматрали да је њихова обавеза да у Шапцу дају допринос борби против организованог криминала и “организоване криминалне групе зване Српска напредна странка”.
-Нажалост, ми у тој борби нисмо успели, јер је било немогуће супротставити се разрађеним механизмима злоупотребе грађана и институција. Тужилаштво, суд, Управни суд и полиција свим својим капацитетима су стали на страну организоване криминалне групе зване Српска напредна странка. Ови избори показали су две веома важне ствари. ДС, чији сам члан, је бојкотовала изборе. Испоставило се да је била у праву. Немогуће је носити се са организованим криминалом на челу са Александром Вучићем. Друга важна ствар која је испливала на видело на овим изборима је да можете победити од најнижег нивоа власти, па до највиших државних функција, једино ако се договорите са Александром Вучићем и његовим изасланицима. Ми демократе не пристајемо на било какав договор са Александром Вучићем и његовим режимом. Овај парламент је противзаконит. СНС организује конститутивну седницу, а избори још нису завршени и резултати још нису утврђени. Изборни резултати не могу да буду утврђени због тога што је евидентно да је у Шипурским ливадама био листић вишка, а Управни суд је рекао да нема листића вишка. Ми демократе нећемо пристати на уличарске метода борбе и да они победе Закон и Устав, рекла је Ловрин Гавриловић.
Божидар Катић је говорио у име коалиције “Метла – Опстанак”. Скупштину Града Шапца назвао је правом сликом Србије Александра Вучића и његових институција.

Борба за истину
Велимир Кузмановић, одборник са листе “Шабац је наш” захвалио се свима који су делили њихове вредности и указали им поверење.
-Иза ових људи је стало 20.000 грађана Шапца. Не могу да верујем да може 21. члан ГИК-а да “васкрсне” у трећем изборном кругу. Не могу да верујем да након потписа свих чланова бирачког одбора у Шипурским ливадама да има вишак гласачких листића, а да онда одлуком неке “крње” ГИК буде донета одлука да је све било у реду. Повереник СНС је признао нерегуларност тих избора у тужби коју је поднео. Ја се надам да ћемо сазнати праву истину и ми ћемо се за њу борити. Борићемо се и да грађани могу слободно да изађу на изборе, без подмићивања, уцењивања и куповине душе за неколико хиљада динара. Нова Влада је најавила да ће се борити против криминала. Надам се да ће та борба почети што пре и да неће бити селективна. Верујем да су од нас већ добили довољно материјала да одмах почну са радом, рекао је Кузмановић.



-Лажни орган изабран од лажног органа. Избори на којима нико не може да утврди број гласова, нити постоји орган који би то могао да утврди. Сви они који сада учествују у свему овоме свесно су пристали на то да буду таоци и саучесници у криминалу. Поступак није завршен ни пред Градском изборном комисијом, а у Управном суди и вишим инстанцама да и не говорим. Ово је један свет, свет нормалних и пристојних грађана. Ово је страна на којој се бране Устав и закони и државе. На другој страни је све супротно томе, рекао је Катић.
Салко Карадаревић у име Иницијативе село – град оптужио је СНС за лаж и крађу. Навео је да је СНС у претходне четири године лагао грађане Шапца, а да су то радили и у предизборној кампањи.
-Онај ко лаже тај и краде. На дан избора су крали. Ми за то имамо доказе. Веровали смо да ће полиција и суд да раде свој посао. Оног момента када је део ГИК-а са чланицом која нема право гласа, донео одлуку о коначним резултатима избора у Шапцу, а то потврдио и Управни суд, ми из Иницијативе село – град смо одлучили да не учествујемо у тој фарси и да не признамо нелегитимну Скупштину, нелегитимног градоначелника, заменика, а посебно председника Скупштине и његовог заменика и чланове Градског већа. Наш народ каже “ко краде тај и убија”. Напредњаци, нећете убити нашу борбу, наше идеје и смелост. Обећавамо да ћемо вратити Шапцу дух слободе и да ће Шабац бити слободан град, рекао је Салко Карадаревић.
Милутин Станковић, у име УДС “Прилика” истакао је да су се од почетка изборног процеса залагали за то да сваки Шапчанин слободно гласа, да ГИК слободно одлучује, без икаквог притиска и уцена.
-Знамо да су још неки процеси пред Управним судом. Ми сматрамо да треба сачекати одлуку судова да ли су ови избори исправни и према томе да наставимо свој рад. Зато смо одлучили да се придружимо нашим партнерима и не будемо у Скупштини Града, рекао је Милутин Станковић.

Најновији број

25. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa