Инфо

12. новембар 2020.12. нов 2020.
Предузетнички дух није питање пола
Истрајношћу и упорношћу до циља

Предузетнички дух није питање пола

„Осим што сам се охрабрила да започнем посао, желела сам да другим девојкама/женама пружим прилику за рад и тако подстакнем и њих да уз зараду развијају предузетнички дух“
Младе девојке треба да буду самосталне и имају економску независност. Ако у томе успеју, све остало је могуће. То је оно чему треба да стреме. Не треба да чекају да ли ће им неко нешто поклонити, или да зависе од других - истиче као суштину Марија (Слађана) Симић самостална предузетница, и власница аутоперионице из Шапца.
Пре четири године ова млада жена одлучила се да жељу за самосталношћу, темперамент и предузетнички дух обједини, те је покренула сопствени бизнис. Како каже, о потенцијалним потешкоћама није превише размишљала, јер је имала дефинисан циљ и стратегију како да оствари жељено.



-Сматрам да све зависи од начина васпитања. Оно што нам породица да то остаје за цео живот. Ако дете васпитавате у маниру да није потребно да ради и да ћете ви све обезбедити, то се касније тешко мења. Када стаса и дође у одређене године неће имати свест о томе да је рад важан, али не само рад као запослење. Потребно је изградити код детета радне навике, дисциплину. И ту не постоји разлика у половима. Осим што сам се охрабрила да започнем посао, желела сам да другим девојкама/женама пружим прилику за рад и тако подстакнем и њих да уз зараду развијају предузетнички дух. Одлучила сам се да запослим девојке као помоћ, јер заједно радимо. Некима то делује као храбар потез, али га ја не доживљавам тако, од првог дана сам имала поверење и оне су ми га узвратиле.
Искуство из иностранства било је драгоцено по повратку у Србију. Добитна формула може да се примени и на наше поднебље, али уз труд. Пол није пресудан, упорност јесте, тврди Слађана.
-Живела сам у Швајцарској и тамо не постоји подела на мушке и женске послове. Сасвим је природно да жене буду власнице различитих компанија, или предузетничких радњи. Пријатељица са супругом води молерску радњу и заједно су радили све послове. На моје питање због чега не запосли неког добила сам одговор да тај новац може да задржи за себе. Када сам се вратила у Србију покренула сам свој посао - појашњава Слађа и каже да се у почетку сусретала са различитим питањима, а најчешће је гласило: „Због чега радиш у перионици?“
-„Позајмила“ сам одговор пријатељице који и дан данас користим, иако питање знатно ређе постављају. Желим да радим и новац искористим за улагање у посао, путовања. Постепено смо повећавали обим посла. Морам да признам да није било лако. Не толико физички захтевно, колико да остварим планирани циљ. Ево већ четири године послујемо и задовољна сам. Константо сам на послу, са запосленима, без обзира на временске (не)прилике, увек сам ту. То знају и они који долазе у перионицу. Мислим да је то један од разлога успеха.

Оно што нам породица да то остаје за цео живот. Ако дете васпитавате у маниру да није потребно да ради и да ћете ви све обезбедити, то се касније тешко мења


Статистика не иде у корист жена када је у питању предузетништво, нешто више од 30 одсто је њихов удео према званичној евиденцији Републике Србије. Но, када када би се сагледао проценат стварног власништва, бројка би била знатно мања. Страх, недостатак подршке, само су неки од фактора који утичу на активацију жена у овој сфери.
-На основу искуства које имам сматрам да жене немају довољно мотива, мотивације и можда жеље. Догађа се да брзо и одустану, а то је погрешно. Од својих идеја и жеља не треба одустајати, чак и када наиђете на препреку. Постављање циља је кључно. А затим долазе кораци које следите и раздаљина која вас дели се постепено смањује. У почетку сам имала циљ да дневно оперемо 10 аутомобила, а када смо достигли ту бројку постепено се повећавала. Сада када се осврнем делује ми да није било проблема. Можда има утицаја и моја одлука и намера да будем самозапослена, да не зависим од послодавца. Жене могу да буду остварене у послу, али уз истрајност. Током првог таласа короне био је смањен обим посла, али сам и тада одлучила да нећемо затворити. Нисам желела да привремено обуставимо рад и чекамо помоћ са стране - појашњава саговорница и напомиње да потпора супруга никада није изостала.
- Ипак, морам да поменем да сам имала подршку супруга током ових година. Он ми је помогао да неке ствари реализујем, те планирамо да у оквиру перионице отворимо и сервис за аутомобиле.

Живот у Србији и Швајцарској
-Начин живота у Швајцарској је другачији него у Србији. Њихове навике и однос према послу се разликују од овдашњих. На пример, власник ресторана то није само на папиру, него је укључен у пословање, од кухиње до вођења ресторана. И то није питање националности предузетника, већ традиције Швајцарске. Читава породица је део бизниса и доприноси. То је сигурно и један од разлога зашто имају, јер привређују. Код нас је, ипак, другачија ситуација. Младе девојке не уче да буду самосталне.

М. Ж.

Најновији број

28. март 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa