Инфо

19. новембар 2020.19. нов 2020.
Љубичасто као симбол борбе и наде
Дан превремено рођене деце – 17. новембар

Љубичасто као симбол борбе и наде

Савког 17. новембра посебна подршка свим малим дивовима који се боре за свој спас. Сваког дана у Србији се просечно роди седам беба пре времена. Током 2020. у Шапцу превремено рођено 41 дете
Ко је прошетао крај Библиотеке шабачке или Градске управе, или је имао поглед на неки од ових објеката, могао је у уторак међу бојама вечери уочити доминантну љубичасту. На овим местима у нашем граду, али и на безброј локација широм планете, светлом у боји 17. новембра - Дана превремено рођене деце, исказана је подршка свим малишанима који су пре времена дошли на свет и самим тим приморани су у најранијем животном добу да, заједно са лекарима и медицинским особљем воде борбу за свој спас.

Током године више од 4.000 беба у Србији роди се пре времена и због недовољне развијености захтевају посебну медицинску негу како би преживели. Просечно, у нашој држави, свакод дана седам беба стигне превремено на свет и без помоћи не може опстати. Нажалост, велики број малишана на глобалном нивоу, из различитих разлога, уз сву подршку не успе да се спаси. Према званичним подацима, годишње, од 15 милиона превремено рођене деце у свету, милион не победи у тој борби.



Подршка је потребна свакодневно, а 17. новембра се посебно указује јавности на проблем како би се подигла свест о значају помоћи сваке врсте.

Град Шабац се придужио обележавању Дана превремено рођене деце пуштањем у небо неколико десетина љубичастих балона са Трга шабачких жртава.

- Свакога дана у граду Шапцу трудимо се да подигнемо свест грађана о овој важној теми. Претходне године у Шапцу је рођено 60 превремено рођених беба, а у овој, до сада, 41. Породилиште Опште болнице располаже са осам инкубатора и током године имали смо једну донацију која се односила управо на ову врсту медицинске опреме. Град Шабац наставиће да указује на важност ове теме, да помогне у набавци медицинске опреме, тако и у обуци медицинских кадрова. Република Србија улаже у здравствени систем, обуку кадрова, набавку опреме, у инфраструктуру. Све то смо дужни да обезбедимо нашим малим дивовима у њиховој борби - рекао је Владимир Мићић, помоћник градоначелника, упутивши позив свима који су у могућности да пруже помоћ у набавци инкубатора, наводећи као пример овогодишњу донацију Фонда Б92.

Мали див
Док малишани и медицинско особље воде борбу за спас, родитељи носе терет страха и зебње, тражећи сваки траг наде. Борба се не окончава брзо, траје годинама и као вид, пре свега психолошке, али и сваке помоћи родитељима превремено рођене деце и наравно деци, у Србији функционише удружење „Мали див“. Претходних година сви „мали дивови“, велики победници окупљали су се на више локација широм планете како би обележили свој дан, али ове године је то изостало због актуелне епидемиолошке ситуације


Осим љубичасте боје, симбл 17. новембра је и ниска од десет дечјих чарапица где је један, најмањи пар обојен у љубичасто као симбол детета рођеног пре термина, што је свака десета беба.
Д. Б.

Најновији број

28. март 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa