Инфо

10. децембар 2020.10. дец 2020.
Мање првих прегледа
У ТРИЈАЖНУ АМБУЛАНТУ СВАКОДНЕВНО СЕ ЈАВИ ПРЕКО 40 ПАЦИЈЕНАТА

Мање првих прегледа

Према речима лекара, статистика показује да нема драстичне разлике када је реч о полној структури јер подједнако оболевају и мушкарци и жене. Такође, евидентно је да међу зараженима има свих узраста, мада се стиче утисак да је ипак највише оних радно активних позитивно на присуство вируса
Почетком седмице коцељевачка општина имала је 60 активно оболелих грађана од коранавируса. У последњих петнаест дана просечан број првих прегледа на дневном нивоу у ковид амбуланти је 15 а контролних 26. У истом периоду тестирано је око 240 људи. Урађено је око 170 PCR и 70-ак антигенских тестова. Према речима лекара, статистика показује да нема драстичне разлике када је реч о полној структури јер подједнако оболевају и мушкарци и жене. Такође, евидентно је да међу зараженима има свих узраста, мада се стиче утисак да је ипак највише оних радно активних позитивно на присуство вируса.

–Стари људи се више чувају, поштују мере, слабо се крећу и друже, тако да њих нема много. Када говоримо о клиничкој слици то су класичне респираторне тегобе, попут цурења из носа, гребање у грлу, кашаљ, има доста температуре. Издвајају се две врсте пацијената. Једна су они који се на прво гребање у грлу или чим шмркну једном, одмах јављају у ковид амбуланту. Други су они који се не јављају по десет дана, лече се сами па тек онда дођу- каже докторка Емилија Лазаревић и додаје да важно знати да се сада раде и такозвани брзи, антигенски тестови који су поуздани у првих пет дана од појаве првих симптома. Међутим, ако се оболели лекару јаве касније, тек седми или осми дан од првих тегоба, онда се овај тест не ради.

–Наравно да не треба долазити за најмање гребање у грлу јер прети опасност да се покупе вируси приликом чекања на преглед. Са друге стране никако се не сме чекати да се стање погорша и да се сами лече. За задњих 15 дана смо дали девет упута за хоспитализацију- напомиње др Лазаревић.
Према њеним речима чини се да је претходна недеља била нешто мирнија у односу на ранији период када је било више првих прегледа а сада се бележи раст конролних. Пацијенти неретко инсистирају да се ретестирају јер су чули да је то раније био услов за прекид изолације. Међутим, то више није пракса.

–Услов за прекид изолације је да је прошло најмање 14 дана од појаве првих симптома. Други услов јесте да је болесник афибрилан без употребе антипиретика најмање три узастопна дана. А када је реч о асимптоматиским случајевима, онда важи 14 дана након првог позитивног теста- истиче др Емилија и напомиње да је присуство умора и кашљуцање честа појава и након прележане болести, те да ови симптоми једноставно могу да трају мало дуже.
У ковид амбуланти кажу да, када је реч о броју прегледа и раду са пацијентима, нема разлике у поређењу са летњим месецима. Међутим, оно што отежава и успорава рад јесте администрација којом су у овом таласу епидемије лекари затрпани. Прво што им је обавеза јесте писање исцрпног извештаја за Институт за јавно здравље Србије који осим личних података пацијента који је дошао на први преглед, садржи и низ других.

–Даље, ако одлучим неког да тестирам, морам да испуним анкете које одузимају доста времена. Ту чак морамо да прикупимо и контакте са киме се пацијент виђао, био у контакту, па њихове податке. Онда, када се потврди да је неко позитиван, морам да урадим пријаву заразне болести, па опет све контакте да евидентирам, па да отворим боловања за пацијента али и контакте. У односу на лето када смо се више бавили медицином, сада се више бавимо статистиком и администрацијом. Када пацијент уђе у ординацију сам преглед не траје дуго, али то уписивање података захтева време. И онда су сви нервозни- истиче др Лазаревић која у ковид амбуланти обави десетине прегледа дневно.

НЕОПХОДНО ПОШТОВАЊЕ МЕРА
Председник општине и командант Штаба за ванредне ситуације Душан Илинчић оценио је да је на подручју ове локалне самоуправе велики број оболелих, те да појединац прави проблем непоштовањем прописаних мера.

–Мере које је држава донела прошле недеље смо применили на територији наше општине. Објекти којима је био забрањен рад током викенда нису радили и није било кршења мера нити неких проблема. Ипак, то и даље не решава проблем неодговорних појединаца. Ако се упредимо са општинама и градовима у Мачванском округу, ми се још увек добро држимо, имамо најмање заражених, али то није никаква утеха јер стално имамо нове заражене и стално се јављају нови пацијенти- изјавио је Илинчић и додао да се чини да је брзина ширења много већа него што је била у марту и током летњих месеци. Оно што је, према његовим речима, сада симптоматично, јесте ширење заразе унутар породице.

–Још једном је важно да апелујемо на све наше суграђане да се придржавају у потпуности, крајње доследно свих прописаних мера. Све је на самодисциплини. Мора се носити маска, заштитна опрема и бити крајње обазрив. То је
једини начин да смањимо ширење вируса и број новозаражених- подсећа Илинчић.
Он је изразио наду да су људи разумели да је важно да се славски обред и ручак обаве у кругу најуже породице, те да ће, када све ово прође, бити времена за славља и дружења.

–Када је реч о контроли спровођења мера ми немамо комуналну полицију али имамо комуналног инспектора који може да врши контролу. Именоваћемо испред општинског штаба још лица која ће се позабавити овим послом, односно контролом. Полиција ради свој део посла. Прати контакте и оболеле и котролише поштовање мера изолације. Са друге стране, није ово велики град, да не можемо да знамо шта се дешава- закључио је командант Штаба за ванредне ситуације.
Весна Бошковић

Најновији број

18. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa