Инфо

10. децембар 2020.10. дец 2020.
ЗА ЛАКШУ СВАКОДНЕВИЦУ
Састанак представника Удружења параплегичара и Града

ЗА ЛАКШУ СВАКОДНЕВИЦУ

Мисија од оснивања УПМО је решавање проблема за особе са инвалидиетом, али не на штету оних који немају инвалидитет. Циљ наставак дбре сарадње са Градском управом. Две нове категорије у сфери социјалне заштите. Сарадња на изради нормативних аката
Сарадња Удружења особа са инвалидитетом и града Шапца пуних двадесет година креће се узлазном путањом. Нови изазови се јављају континуирано и циљ је да се реше у корист свих. На том задатку Град и Удружење параплегичара Мачваснког округа траба да остану поуздани партнери, заједничка је оцена представника Удружења и Града после састанака организованог на Међународни дан особа са инвалидитетом. Руководство Удружења, тим поводом, угостило је у својим просторијама градоначелника Шапца др Александра Пајића и члана Градског већа Јелену Милошевић којима су представили овогодишње активности и разговарали о даљем унапређењу свакодневице популације особа које имају неки вид инвалидитета.

Мисија Удружења од оснивања је да побољша положај особа са инвалидитетом.

- Драго ми је да Град препознаје проблеме особа са инвалидитетом, али препознаје и њихове потенцијале и труди се да их адекватно искористи. Јако важно је да смо успели, кроз прошлу годину да реализацијом два пројекта да се за интелектуално очуване особе са инвалидитетом старије од 18 година обезбеди услуга персоналне асистенције, што је једна од скупих, но и јако квалитетних услуга и намењена је првенствено активним особама са инвалидитетом који могу, желе и дају допринос, како себи, својој породици и организацији, тако и друштву уопште - рекао је секретар УШМО Славиша Савић.

Град Шабац ће омогућити лакши и квалитетнији живот особама са инвалидитетом обећао је градоначелник Шапца др Александар Пајић и додао да су уведене две нове категорије у области социјалне заштите.

- У претходном периоду град Шабац је много тога учинио да ове особе буду равноправни чланови друштва. У сфери социјалне заштите уведене су две нове категорије, то су лични пратилац за децу са сметњама у развоју и персонални асистент који је везан за одрасле особе са инвалидитетом. За ове услуге град Шабац на годишњем нивоу издваја око 26 милиона, наравно у сфери паркирања, што је врло значајно за људе који користе аутомобиле обезбеђено је 50 паркинг места у нашем граду и око 350 налепница је обебеђено за 2021. годину како би особе са инвалидитетом могле на квалитетан и адекватан начин да се крећу по нашем граду и несметано да стају на места која су за то предвиђена. Уз личне поклоне, за Удружење припремили сапуне, алкохол, заштитне маске за чланове, јер ова пандемија, односно Ковид 19 је заједничка болест против које се боримо сви заједно и покушавамо да овим људима помогнемо колико год је то могуће - истакао је градоначелник Шапца.

Град ће бити подршка активностима особа са инвалидитетом, а заједно ће радити и на нормативним актима у домену социјалне политике.

-Удружења особа са инвалидитетом су изузетно значајан партнер Граду приликом израде стратешких докумената као што су Стратешки план социјалне политике града, јер Удружење управо, из перспективе својих чланова предлаже одређене мере и активности кроз које ми заједно креирамо неке активности на опште задовољство и добробит свих наших грађана - навела је члан Градског већа задужена за социјална питања Јелена Милошевић.
Д. Б.

Најновији број

28. март 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa