Инфо

10. децембар 2020.10. дец 2020.
Нови дрвореди у Теслиној  и Улици Вука Караџића
НАСТАВЉЕНО ОЗЕЛЕЊАВАЊЕ КОЦЕЉЕВЕ

Нови дрвореди у Теслиној и Улици Вука Караџића

Садња дрвореда у Коцељеви се наставља. У Теслиној се сади јапанска трешња. Посађено је 40 стабала у дрвореду. Исти број црвенолисте шљиве је посађен у улици Вука Караџића
Ове недеље, захваљујући дрвореду, улице Николе Тесле и Вука Караџића, добиле су потпуно нов изглед. Према речима надлежних, ово је наставак пројекта озелењавања Коцељеве. Док ће станари једне уживати у цвету јапанске трешње, другу улицу ће красити пурпурна боја црвенолисте шљиве.

–Садња дрвореда у Коцељеви се наставља. У Теслиној улици смо изабрали да садимо јапанску трешњу. То је једна лепа, декоративна биљка, која не расте превише високо, али боја листова и цвета даје посебну драж. Посађено је 40 стабала у дрвореду. Исти број садница је посађен у улици Вука Караџића али тамо смо одабрали црвенолисту шљиву која има лепу, декоративну боју и изглед. Пурпурно црвена боја листа је оно што је карактерише. Уз адекватну примену и резидбу она ће добити свој облик у наредним годинама- изјавио је помоћник председника општине Владимир Матић. У наредним данима биће замењена сува и поломљена стабла кугластог јавора у Душановој улици.

–То значи да ће до краја ове недеље Коцељева добити сто нових стабала дрвореда. То је заиста једна лепа прича. Трудимо се да озеленимо Коцељеву. У наредним годинама планирамо да посадимо дрворед у Карађорђевој и улици Дише Атића. Овакве улице, после изградње и реконструкције, заслужују да буду још лепше, а то ћемо сигурно постићи украсним стаблима- рекао је Матић.

Он је подсетио да се приводи крају и орезивање дрвореда у Немањиној те да се овај посао обавља редовно, сваке друге или треће године. Међутим, евидентно је да има доста оболелих стабала па ће у наредних неколико година бити актуелна и замена овог дрвореда, а о избору најбољих врста надлежни ће се консултовати са стручњацима, што су чини и до сада.

–Када смо радили на одабиру врста саднице, водили смо рачуна о постојећој инфраструктури. Имали смо одличну сарадњу са градским зеленилом Града Београда. Њихових инжењери су нам изашли у сусрет и сугерисали нам шта и како треба да радимо. Нама није у интересу да у једној улици имамо по неколико врста већ само једну и зато је проблем у сваком тренутку наћи велику количину квалитетног садног материјала. У томе нам је овај пут помогао расадник Топаловић из Липолиста, који је имао у понуди већи број садница које су нам и довезли- истакао је помоћник председника општине. И у ранијим акцијама садње дрвореда учестовали су средњошколци пољопривредне струке. Упркос он лајн настави и овога пута добровољно се јавило неколико ђака Средње школе у Коцељеви који су припремили земљиште и поставили саднице.

–Ми дугујемо захвалност Средњој школи и пољопривредним техничарима који су увек ту када треба и за сарадњу са њима имам само речи хвале. Поред ђака овога пута у помоћ су притекла и три радника локалне самоуправе. То су млади људи ангажовани на привременим и повременим пословима- додао је Матић.
Он је подсетио да су посађена стабла за добробит свих грађана који живе у овом месту и изразио наду да ће се људи понашати према овим биљкама онако како се понашају према цвећу у својим двориштима.

–Важно је да озеленимо што више улица. Нажалост, шуме нам све више оголевају и осим естетске улоге дрвореди имају и еколошку страну приче. Зато ћемо се трудити да свака улица има свој дрворед и да по њему буде препознатљива. Правићемо зелене оазе. Важно је да свака од њих буде једна целина. Морамо водити рачуна да дрворед који садимо буде адекватан и постојећој земљишној структури и амбијенту у целини- напоменуо је Матић истакавши да је битно да у неговању ових биљака учествују сви.
В. Б.

Најновији број

28. март 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa