Инфо

14. јануар 2021.14. јан 2021.
Читај да би живео
Библиотека шабачка

Читај да би живео

„Сусрет са добром књигом може изменити судбину душе.“, М. Прево
Поводом обележавања 65 година Одељења за децу Библиотеке шабачке, градски храм књиге приредио је изложбу „У књигама живи памет, 2. допуњено издање“ која ће наредних месец дана бити за јавност.

-Срећни смо што прослављамо јубилеј Дечјег одељења наше установе. То није празник само за нас библиотекаре, већ и за све малишане који долазе. Кроз нашу изложбу деца могу да се упознају са књигама и колико је важно да читају. Све малишане ће дочекати и видео обраћање наших најпознатијих дечијих писаца који ће поред рођенданске честитке указати на то зашто је важно дружити се са књигом - рекла је Александра Ердевички Томић.

Овогодишња, рођенданска, поставка је сачувала основни концепт и елементе изложбе од пре пет година чији су аутори библиотекари али уз неколико битних допуна.

Историјату и функцији књига, које су представљене на десет весело осмишљених табли, придодат је део о разноврсним активностима, радионицама и многобројним програмима Одељења за децу од претходно обележеног јубилеја.

Изложбу је без присуства публике, због тренутне епидемиолошке ситуације, отворила Јелена Подгорац Јовановић, директорка Библиотеке шабачке, Сара Глигорић, некадашња чланица многобројних библиотечких радионица и Лука Виторовић, песник и кантаутор за децу.



-У Владичански двор Библиотека је свечано дошла у октобру 1955. године са посебним одељењем за пионире. Уследило је 65 година трајања, традиције, корак по корак. Када се присетим првог сусрета са Библиотеком било је то када сам имала шест година. Од тада сам страствени читалац и веома се растужим када неко каже да не чита. Сматрам да је то као да се не смејте, не живите. Свако од нас је истински читалац, само неки још увек нису пронашли своју омиљену књигу. У време када нам је кретање ограничено књига и читање нам пружају најзанимљивија путовања. Дете које чита ће постати човек који мисли - пoручила је директорка Библиотеке шабачке Јелена Подгорац Јовановић.
М. Ж.

Најновији број

25. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa