Инфо

21. јануар 2021.21. јан 2021.
Грађани о вакцинама

Подељени ставови

Грађани за вакцинацију могу да се пријаве преко портала eUprava и одаберу да ли желе да буду вакцинисани неком одређеном вакцином или им је свеједно. Грађани старији од 75 година, који су то желелели, већ су примили вакцине, а сада су на реду они од 65 до 74 године. Међу приоритетнима , поред медицинских радника, наћи ће се и просвета, војска и новинари
Последњих дана протекле године у Србију је стигла немачко-америчка вакцина “ Бајонтек - Фајзер”, а прве дозе примили су премијерка Ана Брнабић и поједини чланови Кризног штаба. Нешто касније стигла је и руска Спутник В, којом су вакцинисани председник Скупштине Србије Ивица Дачић и министрар унутрашњих послова Александар Вулин. Почетком ове седмице добили смо и милион доза кинеске вакцине “Синофарм”, коју је прво примио министар здравља Златибор Лончар.

Грађани за вакцинацију могу да се пријаве преко портала eUprava и одаберу да ли желе да буду вакцинисани неком одређеном вакцином или им је свеједно. Грађани старији од 75 година, који су то желелели, већ су примили вакцине, а сада су на реду они од 65 до 74 године. Међу приоритетнима , поред медицинских радника, наћи ће се и просвета, војска и новинари.

Јавност у Србији подељено је реаговала на могућност да се грађани вакцинишу. Док су једни ово дочекали са одушевљењем, други ни под којим условима не би пристали да приме вакцину.
Питали смо грађане Шапца и Коцељеве какав им је став по овом питању.

Милош Ивановић: Желим слободно да контактирам са људима


Милош Ивановић, 37 година, пољопривредни инжењер из Шапца:
-Пријавио сам се за вакцинацију још пре неколико дана. Желим слободно да контактирам са људима, без страха да се заразим и пренесем вирус укућанима. Родитељи су се такође пријавили, а и сестра планира. Они су сви за руску, док је мени потпуно свеједно коју ћу примити.

Иван Вујковић: Не планирам да се вакцинишем у скорије време


Иван Вујковић, 33 године, професор математике из Шапца:
-Не планирам да се вакцинишем у скорије време. Моја породица и ја не спадамо у ризичну категорију, тако да ћемо сачекати да вакцине прво добију они којима су најпотребније.

Светлана Ковачеви: Не идем нигде и када излазим носим обавезно маску и мислим да је то довољно


Светлана Ковачевић, 78 година, пензионерка из Коцељеве:
-Примила сам вакцину против сезонског грипа, али не планирам за сада да се пријавим за вакцину против коронавируса. Не идем нигде и када излазим носим обавезно маску и мислим да је то довољно.

Дејан Љеповић: Недавно сам прележао корона вирус и имам антитела


Дејан Љеповић, 42 године, лимар из Коцељеве:
-Недавно сам прележао корона вирус и имам антитела. Зато не размишљам о вакцини. Ако будем одлучио да примим било коју биће то када 80 одсто грађана већ буде вакцинисано, јер немам превише поверења у безбедност и нисам сигуран да ли има било каквих последица.

Најновији број

18. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa