Инфо

21. јануар 2021.21. јан 2021.
УСКЛИКНИМО С ЉУБАВЉУ   СВЕТИТЕЉУ САВИ
АНЂЕЛКА ЛАЗИЋ, ДОКТОР ЛИНГВИСТИЧКИХ НАУКА ИЗ ШАПЦА

УСКЛИКНИМО С ЉУБАВЉУ СВЕТИТЕЉУ САВИ

-Ако је смисао живота у одрицању и давању себе и свога ближњима, онда је он појам аскете међу Србима, светитељ у дословном значењу те речи
На самом почетку своје приче о Светом Сави, као кроз сан Анђелка Лазић, угледна грађанка Шапца, доктор лингвистичких наука, каже да сјај богатог средњевековног двора није освојио поглед на свет Светитеља Саве.

- Растко, како су га звали није чезнуо за новцем, лепом женом и богатом одеждом. Он је разликовао сјај од трајања и предност је давао правим вредностима, објашњава Анђелка.

- Све што је радио, зрачило је тихом, стабилном светлошћу, као његово чисто срце иза црне монашке ризе. Био је научник, предходник Вуков и Венцловићев родоначелник нашег правописа, творац биографије јединственог књижевног рода – житија, наставља наша саговорница и истиче „ Као инспирација послужио му је живот оца Св Симеона који је својом вољом такође завршио живот у манастиру.

Свети Сава је био и остао глава српске цркве и душа српске државе.

Изражавајући своја осећања пред његовим ликом Анђелка каже:“То његово свемогуће око, што ми је скренуло пажњу, око је мудраца. Врло је озбиљно и у сагласју са тим, врло тужно. Мора да је добро познавао своју земљу и свој народ. Сигурно је наслућивао трновите путеве.

Има једна светла нит у нашем менталитету коју је следио, као касније кнез Лазар што се приволео радије небеском него земаљском царству, или Маркова( Краљевића Марка) мајка Јевросима која је говорила сину: „Немој сине говорити криво, ни по бабу ни по стричевима, већ по правди Бога истинога. Боље ти је изгубити главу, него своју огријешити душу“.

Анђелка примећује: „Поштен живот је тежак и дуговечан, каже ми суза застала у великом интелигентном оку. И откину се, склизну низ лице Светосавца.

Ех, да нам је више оваквих који су способни да своје духовне и материјалне иметке баце пред ноге овом напаћеном сељачком народу!

Могла би француска списатељица уз осмех Краљевића Марка, написати још лепшу причу, „Осмех Светог Саве“, закључује Анђелка.
Љ.Ђ.

Најновији број

28. март 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa