Инфо

22. април 2021.22. апр 2021.
Широм отворена врата подршке
Савез слепих и слабовидих – година јубилеја

Широм отворена врата подршке

Шест и по деценија трајања. Помоћ, едукација, квалитативно употпуњавање слободног времена. Око 200 чланова. Завидна библиотека, спортске секције са међународним успесима
У 2021. години Савез слепих и слабовидих Мачванског округа обележава шест и по деценија рада. Тренутно броји око 200 чланова, а деловањем покрива Град Шабац и општине Богатић, Владимирци и Коцељева. Упркос дугој традицији, многи нису упознати са деловањем ССС и принципима на којима је заснована.
-Ми се бавимо евиденцијом и учлањењем слепих и слабовидих у нашу организацију, пружамо сваку правну помоћ, упутимо све у њихова права, ту смо да попунимо формуларе неопходне за накнаде који су често једини извори прихода наших чланова. Истовремено пружамо помоћ у описмењавању на брајевом писму, две наше чланице похађају Школу за ученике оштећеног вида „Вељко Рамадановић“ у Земуну, једине тог типа, уколико има заинтересованих организујемо обуке за рад на рачунару, помажемо у набавци говорног софтвера, едукативне радионице, трибине – истиче секретар Међуопштинске Организације Драгорад Баћановић и додаје да је ССС организовао различите видове активности које могу на прави начин употпунити слободно време.

Витрине, уз књиге красе и спортска признања, пехари, јер и у спорту слепих и слабовидих Шабац и околина имају изванредну традицију


-Имамо богату библиотеку, различите књижевне жанрове, од уџбеника, преко приручника до белетристике, могућност читања у нашим просторијама или изнајмљивања, а захваљујући сарадњи са Библиотеком Савеза слепих Србије много дела је снимљено на ЦД, раније и касете, те коме више одговара може и да преслушава дела за која је заинтеерсован. Постоје радионице за обуку и израду различитих предмета које када видите не би сте ни претпоставили да слепа особа може израдити.
Витрине, уз књиге красе и спортска признања, пехари, јер и у спорту слепих и слабовидих Шабац и околина имају изванредну традицију.
-Домине, шах, пикадо, куглање, атлетика, пливање, доступни су слепим и слабовидим људима код нас, ми се поносимо националним и интернационалним шампионима из нашег краја. Рад зависи од броја заинтересованих. Наша екипа се такмичи у националним лигама у куглању, пикаду, шаху, уз све постоје и појединачна првенства. Сви имају термине за тренинге. Најбољи уласком у репрезентацију могу наступити и на међународним такмичењима.
Сарадња на нивоу државе сродних организација омогућила је и сусрете, смотре, надметања, увек пријатна дружења.
-Трудимо се у оквиру наше организације да бар једном недељно приредимо дружења чланова, а на нивоу Србије постоје сусрети чланова, такмичења у рецитовању, музички фестивали, презентације стваралаштва, изложбе радова слепих и слабовидих, друге културно-забавне манифестације. Обележавамо дан рођења Луја Браја (04.01), Светски дан слепих (15.10), Светски дан особа са инвалидитетом (03.12) и Дан оснивања Организације (24.11). Врата савеза су широм отоврена поподне, ту смо да помогнемо, подржимо и охрабримо, на сваки начин – закључио је Баћановић.
Д. Б.

Најновији број

18. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa