Инфо

22. април 2021.22. апр 2021.
Сатница програма
ДАН ГРАДА ШАПЦА 22. АПРИЛ

Сатница програма

11.00 – Почетак прославе поводом Дана града Шапца испред Шабачке тврђаве, где ће се историчар обратити званичницима града о значају 22. априла 1867. године;
11.20 – Савска авенија, свечано откривање скулптуре ,,Дијалог” уметника Марка Вукше.
Обраћање в.д. директорке Културног центра и аутора скулптуре. Скулптура носи назив ,,Дијалог” и изведена је у челику. Рад је настао у оквиру Резиденцијалног програма Културног центра у Шапцу уз подршку Министарства културе РС, Града Шапца и донације приватне компаније, 2020/21. године. Овај Резиденцијални програм се реализује већ неколико година захваљујући чему је град постао лепши и богатији за већи број дела савремене уметности у јавном простору. Покретач и кустос програма је историчар уметности Филип Ковачевић.
11.40 – Трг шабачких жртава, директорка Архива говори о изложби „Траг о животу и делу-Угледни Шапчани и Подринци“ , која ће бити постављена у отвореној галерији од стране Међуопштинског историјског архива „Шабац“.
Изложба ће бити представљена на Тргу шабачких жртава на 20 паноа. На изложби су представљене значајене личности које су рођене у Шапцу или су свој радни век провеле у Шапцу. Одабир личности извршен је на основу архивске грађе која се чува у Међуопштинском историјском архиву „Шабац“. Неке од личности које ће бити приказане на изложби су господар Јеврем Обреновић, српски јунак и војвода Лука Лазаревић, прва српска лекарка др Драга Љочић, добротвор Стана Милановић, добротвор и лекар др Андра Јовановић, политичар, дипломата, књижевник и научник Стојан Новаковић, географ Јован Цвијић, књижевник Јанко Веселиновић, сликар Милић Станковић-Милић од Мачве.
Аутор изложбе је Гордана Филиповић запослена у Међуопштинском историјском архиву „Шабац“ са звањем „Виши архивиста“.
12.00 - Шабачко позориште, директор Шабачког позоришта упознаје званице о изложби „180 година позоришног живота у Шапцу“.Изложба је настала као део обележавања 180. годишњице позоришног живота у граду Шапцу. Ова велика и значајна годишњица говори о важности позоришта за Шабац, његове становнике и целокупну културну историју Шапца. Живот града од самог почетка модерне Србије је прича о експанзији, стагнацији, развоју, паду, подизању, утемељењу, трансформацији и модернизацији. Овакав развој града и живота у граду прати и развој позоришног живота. Изложба је хронолошки конципирана, а за њену реализацију су коришћени историјски извори који се чувају у Међуопштинском историјском архиву „Шабац“, Завичајном одељењу Библиотеке шабачке, Шабачком позоришту, као и у дигиталним библиотекама Народне библиотеке Србије и Библиотеке шабачке. Истраживање и материјал за изложбу је припремио историчар Иван Досковић.
15. фебруара 2021. године, указом председника Републике Србије Александра Вучића, Шабачко позориште је одликовано Сретењским орденом трећег степена, за нарочите заслуге за Републику Србију и њене грађане у области културе, поводом 180 година постојања и рада Шабачког позоришта.
12:20 - Народни музеј у Шапцу, директорка Шабачког музеја упознаје званице о новопостављеној (етнолошкој) изложби ,,Музеју на дар” Градимира Миликића, дародавца предмета из Београда. Градимир Миликић из Београда 2014. године поклонио је Народном музеју Шабац легат од преко 3.000 предмета свакодневног живота из периода који обухвата другу половину 20. века и везује се, пре свега, за културни оквир југословенског простора. Поклоњени предмети сведоче о личном животу појединаца који су се рађали и стасавали у деценијама експанзије југословенске индустрије и популарне културе. Изложба ће се састојати од два наратива: један је лични, кроз који ће публику водити лик конструисан тако да заузме улогу приповедача о токовима индивидуалних живота, док ће други наратив бити друштвени и он ће бити објашњен кроз избор и легенде предмета/музеалија. На тај начин ће културолошки кодирани предмети бити позиционирани као носиоци значења у појединачним животима.
12:40 - Библиотека шабачка, кратко излагање директорке Библиотеке о старом железничком мосту. У Галерији Библиотеке шабачке биће свечано отворена изложба „Мостови“ која је настала у сарадњи са Школом примењених уметности.
Деветнаести пут ће ученици ове школе у Библиотеци у оквиру едиције „Култура ћирилице“ представити радове и исказати своје таленте. Овогодишња изложба се бави темом мостова као некадашњих, данашњих и будућих симбола града. Мост као вечита инспирација биће представљен кроз фотографије, графике, линорезе, цртеже и централну скулптуру од књига.
12.50 - Библиотека шабачка, завршно обраћање градоначелника;
13.30 - 14.40 Бициклистичка трка Београд – Бањалука, етапни циљ у Шапцу;
14.30 – Трг шабачких жртава, проглашење етапног победника трке;
17.00 – Градска кућа, свечана додела Априлских награда;
19.00 – Културни центар, отварање изложбе ,,Многобројне могућности линије” графичарке Диане Моралес Галициа, обраћање Његове екселенције амбасадора Мексика, господина Карлоса Феликс Короне.
Коктел у галерији Културног центра. Изложба графика мексичке ауторке Диане Моралес Галисије, под називом Многобројне могућности линије, трећа је изложба мексичких аутора коју Културни центар из Шапца организује у сарадњи са Амбасадом Мексика и мр сликарства Лепосавом Милошевић Сибиновић, која је ауторка овог пројекта међународне културне сарадње. Шапчани ће наредних десет дана у Галерији КЦ моћи да погледају графике уметнице из Мексико Ситија која иза себе има велики број самосталних изложби и неколико престижних међународних награда.
КАБИНЕТ ГРАДОНАЧЕЛНИКА

Најновији број

29. јул 2021.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa