Инфо

29. април 2021.29. апр 2021.
Епидемиолошка ситуација  и даље озбиљна
САОПШТЕЊЕ

Епидемиолошка ситуација и даље озбиљна

У борби против епидемије поред поштовања епидемијских мера, пресудну улогу игра процес вакцинације грађана, који се спроводи у појачаном интензитету. У локалним самоуправама Мачванског управног округа организују се вакцинални пунктови на којима се грађани вакцинишу без претходног пријављивања и у месту становања. Одзив грађана је добар. Посебно охрабрује одзив младих
Услед неповољне епидемиолошке ситуације на подручју Републике Србије, настављене су активности и контроле спровођења наложених мера.

С тим у вези начелник Мачванског управног округа Владан Красавац је у свакодневном контакту са руководством градова и општина са подручја Управног округа. У контроле су укључени сви расположиви људски и материјални ресурси локалних инспекција и републичких инспекцијских служби.
У фокусу контрола су и даље објекти који су означени као ризични, а поступа се и по пријавама грађана. Извештаји о броју контролисаних субјеката, неправилностима које се током контрола уоче, броју инспектора који је учествовао у надзору и изреченим мерама се свакодневно достављају Мачванском управном округу. Инспектори су током надзора одговорно поступали.

Сваки инспектор у свом инспекцијском надзору дужан је да се надзираном субјекту легитимише, чак и пре него што надзирани субјект затражи /осим у случајевима прикривене куповине /. Уколико лица која се представљају као инспектори одмах не покажу своју легитимацију, сматра се да то лице није у службеном надзору. Ако лица која јесу инспектори, а не желе да се представе,овакво понашање представља и обележје кривичног дела.

Од петка 23. априла до понедељка 26. априла укупно је контролисано 1379 објекта, у надзору је учествовало 79 инспектора, а у 28 надзора утврђене су неправилности у вези противепидемијских мера. Као неправилности које су утврђене у надзору противепидемијских мера наводе се лична заштитна опрема запослених, физичка дистанца-баријера и лична заштитна опрема корисника. Инспектори су у складу са законским овлашћењима предузели мере према контролисаним субјектима код којих су утврђене неправилности у спровођењу противепидемијских мера. Према субјектима код којих су утврђене неправилности изречене су законом прописане мере. Донет је један прекршајни налог од 150.000 динара.

Инспекцијске контроле на територији Републике Србије настављају се и у наредном периоду.
Од 19. марта почео је са радом ЦЕНТАР ЗА КОВИД 19 МЕРЕ. Пречишћен текст нове Наредбе о радном времену и просторним ограничењима за време неповољне епидемиолошке ситуације током трајања заразне болести Ковид-19 може се прочитати на сајту Центра за Ковид мере.

Центар се налази на интернет адреси inspektor.gov.rs

Сви заинтересовани могу поставити и питање за сваку недоумицу, а сва питања и одговори биће објављени.

У борби против епидемије поред поштовања епидемијских мера, пресудну улогу игра процес вакцинације грађана,који се спроводи у појачаном интензитету. У локалним самоуправама Мачванског управног округа организују се вакцинални пунктови на којима се грађани вакцинишу без претходног пријављивања и у месту становања. Одзив грађана је добар. Посебно охрабрује одзив младих, на вакцинацију као најефикаснију меру у борби са вирусом Ковид -19.промовишу и медији у својим емисијама и саопштењима.

Епидемиолошка ситуација на подручју Републике Србије и на територији Мачванског управног округа и даље је озбиљна. Апелује се на све грађане да поштују наложене епидемијске мере и да се вакцинишу, јер је држава Србија обезбедила довољан број вакцина и могућност избора вакцине. Охрабрује податак да се на територији Републике Србије значајно увећава број вакцинисаних грађана, јер се једино масовном вакцинацијом можемо заштитити од вируса Ковид-19.
Кабинет начелника Владана Красавца

Најновији број

17. јун 2021.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa