Инфо

5. август 2021.5. авг 2021.
Заштита од комараца на природан начин
САВЕТИ

Заштита од комараца на природан начин

Иако постоје различити хемијски препарати који штите од уједа овог инсекта, постоје и природни производи помоћу којих се можемо заштитити од комараца
РУЗМАРИН – Комарци не подносе мирис рузмарина. Они неће улазити у просторију у којој се налази саксија са рузмарином. Када се мало протресе, мирис постаје интензивнији, а биљка делотворнија.

БОСИЉАК – својим мирисом босиљак тера комарце али и друге инсекте. Листовима босиљка протрљајте место уједа и свраб ће се ублажити. Врло је приступачан и можете га наћи на пијацама или пољопривредним апотекама.

НЕВЕН – поред изузетно лепог и декоративног изгледа невен је још једна биљка која својим мирисом тера комарце.

ЛАВАНДА – Иако пчеле воле мирис ове биљке, комарци али и многе бубе беже од њега. Лаванда је један од главних састојака већине производа за заштиту од уједа комарца.

Занимљивости:
-до сада је регистровано 3.549 врста комараца
-просечна тежина комарца је 2,5 милиграма
-Комарци не налазе домаћина насумице они посматрају кретање откривајући инфра-црвене зраке од топлих тела; и хемијске сигнале (комарце привлаче угљендиоксид и млечна киселина, између осталих хемикалија) на раздаљини од 25 до 35 метара.
-Тамна одећа више привлачи неке врсте комараца од одеће светлијих боја-
-У једној студији је приказано да пун месец повећава активност комараца и до 500%
-Комарци преферирају О крвну групу, људе са вишом температуром тела, труднице и људе који имају сметње у дисању, а све ово из разлога што ове особе производе веће количине угљен диоксида који их привлачи.
-Животни век женке комарца је од две недеље до неколико месеци, док мужјаци живе свега недељу дана.

Најновији број

16. мај 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa