Инфо

9. септембар 2021.9. сеп 2021.
Обновљено сећање на Ноћну крваву битку
СВЕЧАНА САЛА СКУПШТИНЕ ОПШТИНЕ БОГАТИЋ

Обновљено сећање на Ноћну крваву битку

У склопу обележавања 107.годишњице Ноћне крваве битке на Дрини у Бадовинцима (потес Лиманска ада) у Првом светском рату, протеклог викенда у свечаној сали Скупштине општине Богатић, одржана је пригодна свечаност, а заслужним колективима и појединцима уручене су благодарнице. Међу добитницима ових признања, која су додељена за допринос чувању од заборава сећања на битку која је сачувала народ Мачве од истребљења је и потписник ових редова, као и Тања Димитрић, шеф дописништва РТС из Шапца, више припадника Војске Србије, Српске православне цркве, историчара, књижевника и других стваралаца.
Све госте су на почетку поздравили и образложили разлоге окупљања, председник Скупштине општине Богатић Милан Дамњановић и његов заменик Матија Миловановић. Кроз посебно припремљен програм, присутне је водио главни организатор светковине инжењер шумарства из Сремске Митровице( потомак једног од храбрих учесника битке) Зоран Ђорђевић.
- Ова локална самоуправа у потпуности подржава све манифестације сличног типа, које су одржане у овом крају или су планиране, као и свеобухватну сарадњу Мачвана и Топличана. Топличани су пре доста времена својом храброшћу сачували народ Мачве од истребљења које им је претило од Аустроугарске војске. То треба поштовати и вечно га се сећати, констатовао је овом приликом Миловановић.
Чуло се и мишљење да о овим храбрим делима треба да уче и ученици у школама.
- Између осталог и оваквим скуповима Мачва и Топлица, без обзира на велику физичку раздаљину, треба што више да се приближе и сарађују. Ноћна крвава битка на Дрини, код Лиманске аде у Бадовинцима је величанствен пример храбре борбе Топличког гвозденог пука за слободу Мачве и Србије. Заједнички смо успели да на поменутој локацији, крај Дрине подигнемо одговарајуће спомен обележје. Оно треба да буде вечно сећање и порука, пре свега младим генерацијама како се бори за слободу своје државе, рекао је између осталог инжењер Зоран Ђорђевић.
У уметничком делу скупа наступила је изворна певачка група „Дрина“ из Бадовинаца и сељак песник Бата Цветуљски.
Љ.Ђ.

Најновији број

25. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa