Инфо

9. септембар 2021.9. сеп 2021.
СВАКА ТРЕЋА МЛАДА ОСОБА ТРПЕЛА ЈЕ ДИГИТАЛНО НАСИЉЕ

Спречити дигитално насиље међу младима

Водич је креиран у оквиру пројекта „Сачувај приватност – одупри се притиску“ који заједнички спроводе организације Београдска отворена школа (БОШ), Партнери за демократске промене Србија, СХАРЕ Фондација, Удружење „Да се зна!”, НВО АТИНА и Иницијатива за економска и социјална права - А11.
Истраживања о насиљу у дигиталном простору указују да оно поприма велике размере, да постаје бруталније, а да је понашање младих на интернету ризично. Истраживање Министарства просвете и науке показује да је 21% средњошколаца спремно да дају личне податке непознатим особама, док је чак 15% њих вољно и да се са особама које су упознали преко интернета сретну. У краткој онлајн-анкети, спроведеној путем друштвене мреже Facebook, коју је спровела организација Партнери Србија, највећи проценат младих узраста испод 18 година као примере повреда приватности навео је креирање лажних профила на друштвеним мрежама од стране њима познатих или непознатих лица.
„Према истраживањима, сваки трећи ученик је, током протеклих годину дана, доживео неко узнемиравајуће искуство на интернету, док је чак трећина ученика у исто време трпела или вршила насиље. Чак половина средњошколаца понаша се тако да себе и лица из окружења излаже онлајн-ризицима. Најчешћа ризична понашања су дељење личних података, „пријатељства” на друштвеним мрежама и контакти, најпре преко интернета, а касније и уживо, с непознатим лицима, скривање идентитета,“ навела је Кристина Калајџић, истраживачица у организацији Партнери Србија и једна од ауторки водича.
„Жртва дигиталног насиља може бити било ко. Млади често не пријављују насиље због страха од последица, а некада и не знају коме могу да се обрате за помоћ. Стога је важно информисати и едуковати младе о важности заштите дигиталне приватности, као и о начинима превенције злоупотребе приватности и реаговања у случајевима када до дигиталног насиља дође,“ изјављује Марија Тодоровић, уредница водича и координаторка пројеката у Београдској отвореној школи.
Водич посвећује и посебну пажњу обавезама школа у случајевима насиља и неопходности креирања окружења у ком је сваки облик насиља неприхватљив, а учесници у образовно-васпитном систему свесни својих обавеза у заштити деце од дигиталног насиља и одговорности у том погледу.
Београдска отворена школа

Најновији број

18. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa