Инфо

9. септембар 2021.9. сеп 2021.
Фото: Глас Подриња

Фото: Глас Подриња

Европски дан јеврејске културе

Шабац негује културу сећања

„Емпатија, сарадња између народа и култура је оно што нас све зближава. Сигуран сам да град ће Шабац наставити са овом традицијом коју ће прености на будуће нараштаје“, рекао је градоначелник Шапца др Александар Пајић
У оквиру обележавања Европског дана јеврејске културе, градоначелник Шапца др Александар Пајић у Дуњића кући угостио је представнике Јеврејске општине Београд и Панчево, Јеврејског историјског музеја Београд где су разговарали о значају културе сећања и повезаности српског и јеврејског народа кроз историју.

Сарадња са градом је дуготрајна, јер у граду имамо пријатеље са којима чувамо сећање на Јевреје који су живели у Шапцу и пре рата, али и у тешким временима


-Велико је задовољство што су јеврејске заједнице из Београда и Панчева наши гости. Важно је да негујемо сећање на догађаје од пре 80 година када је тадашњи градоначелник др Миодраг Петровић са својим суграђанима показао велику емпатију према јеврејском народу који је био део Кладовског транспорта. Тада је град Шабац под своје окриље примио 1200 Јевреја где су боравили све до окупације када су окупатори и немчке трупе које су ушле у Шабац показале бруталност и велики број њих је страдао. У знак сећања на Крвави марш и Засавицу током септембра и октобра одаћемо почаст страдалима, јер желимо да наставимо са културом сећања и прикажемо генерацијама које стасавају да су праве вредности увек важне. Емпатија, сарадња између народа и култура је оно што нас све зближава. Сигуран сам да град ће Шабац наставити са овом традицијом коју ће преносити на будуће нараштаје - закључио је градоначелник Пајић.

Фото: Глас Подриња


Нераскидива веза са Шапцем
Иако Шабац нема активну јеврејску заједницу, град је у прошлости био привремени и трајни дом бројних припадника Мојсијеве вере који су оставили неизбрисив траг у историји, култури и другим важним сегментима друштвено-политичког живота.

У знак сећања на Крвави марш и Засавицу током септембра и октобра одаћемо почаст страдалима, јер желимо да наставимо са културом сећања и прикажемо генерацијама које стасавају да су праве вредности увек важне


-Сарадња са градом је дуготрајна, јер у граду имамо пријатеље са којима чувамо сећање на Јевреје који су живели у Шапцу и пре рата, али и у тешким временима. Култура сећања је веома важан елемент у нашем националном бићу, а чини се да то овај град чини на прави начин, те увек радо долазимо. Због тога имам обичај да кажем „Шабац има Јевреје, јер долазимо у град и када није 5. септембар“. На овај начин сећање увек живи - рекао је Давор Салом члан већа Јеврејске општине Београд.

Фото: Глас Подриња


Раме уз раме у тешким временима
Након пријема у Градској кући гости и представници града обишли су значајна места за историју Јеврејског народа у Шапцу, а потом присуствовали отварању поставке “Јевреји Србије, официри Краљевине Југославије“ у Културном центру, ауторке Војиславе Радовановић. Изложба Јеврејског историјског музеја сведочи о наизглед храбрим људима који су се борили као краљевски официри.

-Веома сам поносна што настављамо обележавање Европског дана јеврејске културе и што имамо прилику да наше суграђане упознамо са историјом и културом народа који је оставио дубок траг у прошлости нашег града. Иако више нема јеврејских породица у Шапцу, они су увек присутни, а посете граду показују да их нешто веже за град. Овде се осећају добродошло - истакла је в.д. директорка Културног центра Светлана Станковић.

Након изложбе одржан је и концерт Јеврејске музике у башти поменуте установе културе.
М. Ж.

Најновији број

18. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa