Инфо

23. септембар 2021.23. сеп 2021.
Соколари на задатку
Биолошка заштита са птицама грабљивицама

Соколари на задатку

Шабачки соколари, поред самог соколарства популаризују и биолошку заштиту како би на природан начин помоћу грабљивица контролисали врсте попут голубова, врана и чворака у халама и објектима, али и сачували усеве на пољопривредним добрима
Штета коју одређене врсте птица могу учинити у објектима и производним халама, пољопривреди, рибњацима је велика, те је неопходно да се на адекватан начин заштите усеви и производи. Како употреба хемијских средстава није дозвољена и може негативно утицати на природу, било је неопходно пронаћи другачији начин заштите од птица. У овом домену соколари могу бити од значајне помоћи кроз биолошку заштиту. Уз помоћ тренираних, искусних птица грабљивица и знању о врсти коју треба да „измести“ из одређеног објекта соколари активно делују тамо где је потребно.

„Harris Hawk“ друштво соколара из Шапца осим љубави према владарима неба и витешког лова спремно је и обучено за овакве задатке. Биолошка заштита разликује се од традиционалног лова, те је соколе/јастребове потребно додатно обучити, а показало се да је харисов јастреб најбољи. Шабачки соколар Семиз Рапкић истиче да их често контактирају из великих компанија тражећи помоћ.

-Често нас људи зову када имају проблема са птицама као што је голуб. Наносе им штету када се населе у халама и магацинима. Могу озбиљно да угрозе производе - каже Семиз напомињући да је биолошка заштита све заступљенија у Србији.

Треба напоменути да овај вид активности не наноси штету популацији птица које треба „растерати“ и да је вишеструко користан.



-Неке птице могу и различите врсте болести да пренесу, а употреба различитих хемијских препарата није решење. Тада наши јастребови ступају на сцену. Са колегом радим биолошку заштиту. Потребно је неко време да се наше птице адаптирају на простор и тада делују тако што растерују нежељене. Када врана, сврака и голуб виде да се у неком објекту „настанио“ јастреб не желе ту да бораве и сигнализирају другим птицама да то није место за њих - појашњава Рапкић.

Иако ова процедура лаику делује једноставно, она то свакако није, и не препоручује се да је примењују необучени. Услови у којима соколарска птица делује нису као у природи, те је искуство, уз знање, пресудно.

-Делујемо са три хариса две недеље на потребној локацији. Мој Хари као најискуснији је вођа. Треба напоменути да неискусни соколари не треба да се упуштају у ову авантуру све док они и птице нису у потпуности спремни, обучени за биолошку заштиту. Ово није правило само за биолошку заштиту, већ и лов - закључио је Семиз.
М. Ж.

Најновији број

25. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa