Инфо

14. октобар 2021.14. окт 2021.
Услови за

Постизање добрих приноса пшенице

За постизање добрих приноса у производњи пшенице морају се испунити одређени услови: благовремена и квалитетна основна обрада и предсетвена припрема земљишта, заоравање НПК ђубрива, сетва декларисаног семена, квалитетна сетва (дубина сетве од 4-6 цм), поштовање сетвене норме за сваку сорту (од 200-270 кг/ха или 450-650 зрна/м2), сетва у оптималном року ,у пролеће благовремена прихрана азотним ђубривима, обавезна нега усева (праћење и заштита од корова, штеточина и болести.

Рок сетве пшенице
Ако се у производњи пшенице испуне горе наведени услови може се очекивати добар и стабилан принос. Посебу пажњу треба, тренутно, обратити на рок сетве.

У нашим условима оптимални рок за сетву пшенице је од 5-25. октобра. Да би се овај рок испоштовао потребно је, пре свега, изабрати повољан предусев који ће што раније ослободити парцелу, како би остало довољно времена за благовремену и квалитетну обраду и предсетвену припрему земљишта.

Предусеви
Добри предусеви за пшеницу су: соја, грашак, рани хибриди кукуруза и сунцокрета. Усеви посејани у оптималном року имају довољно времена да добро развију како коренов систем, тако и наџемни део биљке и да се припреме за презимљавање, што је један од главних предуслова за добар старт и убрзани развој у пролеће када се и формира принос.

Рокови сетве пшенице
Код закаснелих рокова, за сетву треба сејати сорте толерантне на рок сетве. Количина семена по јединици површине се повећава тако да за сваких десетак дана кашњења треба повећати сетвену норму за 10 процената.

Количина семена за сетву пшенице
Да би се обезбедио оптималан број класова у жетви посебну пажњу треба обратити на количину семена за сетву.

Укупна количина семена (кг/ха) зависи од броја клијавих зрна по метру квадратном (од 450-650 зависно од сорте), од масе 1000 ваздушно сувих зрна и употребне вредности семена (клијавост и чистоћа), тако да је формула за израчунавање оптималне количине семена за сетву:

Н x Т x 100
Кс = ———————– , где је
П Вр
Кс – количина семена у кг/ха,
Н – број клијавих зрна по 1 ха (милиона или по м2 што се креће од 450-650)
Т – тежина 1000 зрна (од 35 – 50 гр у зависности од сорте)
П Вр – употребна вредност семена (влага чистоћа у %).
Дипл. инж. ГОРДАНА РЕХАК

Најновији број

28. март 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa