Инфо

8. јун 2023.8. јун 2023.
Фото: Приватна архива

Фото: Приватна архива

АЛЕКСАНДАР РАШИЋ, студент на мастер програму Менаџмент у агробизнису Академије струковних студија Шабац, Одсек пољопривредне пословне студије и туризам

Знање које са успехом примењујем у пракси

Професионалац у спорту, ни бављење пољопривредом није препустио случају. У жељи за знањем и са идејом да му по престанку професионалне каријере у кошарци треба и ново звање, Александар, рођени Шапчанин, пре пет година уписује Академију струковнох студија Шабац, Одсек за пољопривредне пословне студије и туризам. Након три године основног програма, данас је при окончању мастер студија Менаџмента у агробизнису
Александар Рашић је у нашим и европским спортским круговима познат као одличан кошаркаш. Стасао на паркету ОКК Шабац, усавршавао сe у познатим домаћим клубовима, постао српски репрезентативац, у биографију уписао игру за престижне клубове Турске, Немачке, Москве, Румуније... Оно што је мање познато је да је по окончању играчке каријере, Александар Рашић са братом и пријатељима, значајан део свог времена уложио у рад на засадима крушке на површини од 25 хектара.

Воћарством је, како наводи, почео да се бави случајно, на наговор пријатеља са вишедеценијским искуством воћарске и производње садница. Након тога било је потребно скупити екипу сличног интересовања и прве воћке су засађене.

-Требало нам је нешто да побегнемо из града, а овде смо видели могућност за то. Са друге стране је била економска добит. Удружили смо се (мој брат, брат од стрица, неколико пријатеља и ја) и почели да улажемо у производњу. Временом смо радили и на проширењу, а ове године очекујемо и прве озбиљне приносе- објашњава за „Глас Подриња“, Александар Рашић.

Професионалац у спорту, ни бављење пољопривредом није препустио случају. У жељи за знањем и са идејом да му по престанку професионалне каријере у кошарци треба и ново звање, Александар, рођени Шапчанин, пре пет година уписује Академију струковнох студија Шабац, Одсек за пољопривредне пословне студије и туризам. Након три године основног програма, данас је при окончању мастер студија Менаџмента у агробизнису.

-Док сам се још бавио кошарком уписао сам Спортску академију у Београду. Међутим, нисам могао да ускладим обавезе, отишао сам у иностранство и нисам завршио. Жеља ми је била када се вратим у Србију да наставим школовање. То сам и учинио, али не у спортској академији јер су се коцкице склопиле другачије. Уписао сам Академију у Шапцу, одсек који мислим да у многоме може касније да ми помогне у бављењу воћарском производњом- каже Рашић и додаје:

-Имамо велики број корисних предмета. Корисних у смислу производње, али и даље комуникације са купцима и пласирањем производа. Уче нас не само на који начин да подигнемо воћњак, већ које су нам могућности што се прераде тиче, исплативости процеса, новим стандардима производње. Уче нас да правилно користимо хемију и ђубрива, али и правилне начине складиштења отпада који настаје коришћењем тих хемикалија.

Као велику предност овог студијског програма Рашић истиче примењивост свих стечених знања у пракси, динамику самих предавања, али и доступност професора за консултације.

-Онима који се још двоуме око смера свог даљег школовања бих препоручио свој одсек због динамичности и разноврсности предмета. Са друге стране, од изузетног значаја је и чињеница да су професори јако доступни и флексибилни у заказивању термина за консултације, што људима који већ раде доста значи. Наравно, као највећу предност поново подвлачим практичну применљивост наученог у већини послова којима ће се тај студент у будућности бавити- закључује Рашић.
T.T.

Најновији број

25. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa