Инфо

8. јун 2023.8. јун 2023.
Фото: Глас Подриња

Фото: Глас Подриња

ТОРЖЕСТВЕНО ПРОСЛАВЉЕНА СЛАВА ГРАДА ШАПЦА

Заједно у радости и невољи

Торжествено, Светом архијерејском литургијом у Саборном храму Светих апостола Петра и Павла, коју је служио Његово Преосвештвенство Владика шабачки г. Јеротеј, као и свечаном литијом градским улицама, обележена је слава града Шапца – Друге Тројице.

Неколико стотина верника, царско и олтарско свештенство, окупило се да прослави градску славу - представници Градске управе, војске, полиције, грађани из свих сфера друштвеног живота, као и ученици шабачких школа који похађају веронауку.

ИЗ БЕСЕДЕ ВЛАДИКЕ ЈЕРОТЕЈА
„Празник Тројице рођендан је Цркве Христове у којој се спасавају сви народи без обзира где живе, којим језиком говоре, каква им је боја коже, или каквих су биолошких, или социјалних карактеристика. Верујемо да сви народи треба да напредују економски, социјално, пре свега, духовно, у својој култури, језику, фолклору и свим другим особеностима које им је дао Бог да би се разликовали једни од других и разноликошћу обогаћивали, доприносили лепоти живота на земљи. Поједине области и крајеви требало би да развију своје обичаје, своју културу која их одликује, у истом народу, а све у славу Божју, а на спасење људи. Ми Шапчани, са поносом осећамо да нема лепших витешких обичаја од оних у нашој, хајдук Станковој и Јанковој Мачви, да нема лепших народних ношњи, песама и игара, племенитијих и јуначкијих људи и жена од Шапчана и Шапчанки, Поцераца, Мачвана, јуначкијег и мученичкијег града од нашег Шапца. То је зато што смо ми из нашег дивног и љубљеног краја у свим временима чували у срцу Христа Бога и били верни Цркви Његовој.“


Након свете Литургије, Преосвећени Епископ Јеротеј са свештенством Епархије шабачке, предводио је свечану Славску литију централним улицама Шапца. У литији је ношена икона Пресвете Богородице Тројеручице и мошти Светог владике Николаја и Светог Теодора Тирона.

Испред зграде Градске управе, освећени су славски дарови, а на раскрсници улица Стојана Новаковића и Косте Абрашевића служена је јектенија и благосиљан народ.

Фото: Глас Подриња


По повратку у порту, код спомен-костурнице, Владика Јеротеј честитао је суграђанима славу и одржао пригодну беседу.

- Сви ви који сте данас овде дошли да са својим владиком, својим свештеницима и градским оцима, прославите овај велики празник, собом сте, као најлепшом одећом, украсили своју цркву, која би без вас била сиромашна, јер сте управо ви, заједно са својим свештенством, Црква. Позивам вас да се што чешће окупљате на светој Литургији, да заједно са својим свештеницима учествујете у животу Цркве, да помажете једни другима у свим потребама, да се заједно радујете у добру и сваком успеху, али и да састрадавате и помажете једни друге у невољама, поручио је Владика Јеротеј.
М.Ф.

Најновији број

25. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa