Инфо

8. јун 2023.8. јун 2023.
Одржавање баштенског намештаја

Одржавање баштенског намештаја

Сви једва чекамо стабилизацију времена и да своје забаве, опуштање и одмор преселимо у дворишта, балконе и терасе па стим у вези треба и припремити наш баштенски намештај на разне атмосферске утицаје, те је превентивна нега битна за дугорочно трајање. Зависно од материјала од којег је баштенски намештај направљен постоје и различити начини за одржавање.

ДРВЕНИ БАШТЕНСКИ НАМЕШТАЈ
Дрвени баштенски намештај је на првом месту одличан због своје естетике, али и стабилности и јачине. Да би такав и остао требало би га, пре прве употребе, премазати уљем. То урадити још бар два пута у току сезоне. Пре премазивања уљем обавезно водити рачуна да намештај буде потпуно чист и сув. Избегавати лакирање дрвеног баштенског намештаја, јер ће лак после неког времена због атмосферског утицаја почети да пуца и влага ће да продире до дрвета.

МЕТАЛНИ БАШТЕНСКИ НАМЕШТАЈ
Метални баштенски намештај важи за изузетно јак и отпоран на спољашње утицаје, али и поред тога захтева повремено одржавање. Најбоље га чистити благом сапуницом и сунђером. Да би се избегла појава рђе најбоље је на почетку сезоне нанети неко од заштитних средстава које ће метални намештај учинити водоотпорним али и сјајнијим, а самим тим и лепшим.

БАШТАНСКИ НАМЕШТАЈ ОД РАТАНА
Баштенски намештај од ратана је најпопуларнији због једноставности одржавања. Потребно је само помоћу воде под притиском уклонити прљавштину, а у случају већих и јачих мрља употребити хладну воду са сапуницом и сунђером уклонити мрље. Наравно, после испрати са чистом водом. Ако намештај има металну конструкцију, на метални део нанети неко од заштитних средстава за метал.

ПЛАСТИЧНИ БАШТЕНСКИ НАМЕШТАЈ
Пластичном баштенском намештају је потребно врло мало чишћења и одржавања. Довољно је опрати га чистом водом и оставити да се осуши на ваздуху. Ако се појави буђ, препорука је да се употреби 1 дцл избељивача и 100 гр детерџента растворити у три литре воде и ту комбинацију добро измешати и попрскати на површинама. После 30 – 45 минута површине треба изрибати и испрати чистом водом и пустити да се природно осуши.

Оно што се препоручује, независно од материјала је да се баштенски намештај након кише увек пребрише сувом крпом, а да се након сезоне пребаци у затворен простор.

Најновији број

25. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa