Инфо

8. јун 2023.8. јун 2023.
Фото: Глас Подриња

Фото: Глас Подриња

ПРЕДАВАЊЕМ У „НИКОЛАЈЕВОЈ“ ПОЧЕО ПРОЈЕКАТ УРЕЂЕЊА ЗОНЕ ШКОЛЕ

Стварање безбедног пута за ученике

Реализација пројекта подразумева преуређења у зони школи којом ће се направити сигурна зона кретања за ученике. Пројекат је рађен на основу анкете међу родитељима ученика и истраживања у која су били укључени и наставници и деца
Пројекат уређења зоне школе Савет за координацију послова безбедности у саобраћају на путевима на територији града Шапца почео је данас предавањем на тему безбедног понашања у саобраћају у Основној школи “Николај Велимировић“. Ова школа, заједно са Економском школом “Стана Милановић“ и Музичком школом “Михаило Вукдраговић“ обратила се Савету због проблема који деца имају због тога што из школе излазе директно на коловоз.

Фото: Глас Подриња


Предавања је одслушало укупно око 100 ученика “Николајеве“ школе. На интерактивном предавању деца су могла да пробају и виртуелне наочаре којима су симулирали кретање у саобраћају. Након предавања добили су и поклоне који су укључивали флуоресцентне прслуке и наруквице, како би били што уочљивији у саобраћају.

Континуитет доноси резултате
-Предавање су имала деца првог разреда, она која су дошла из предшколског. Поента рада Савета и јесте да постоји континуитет рада на тему саобраћајног образовања и васпитања. Они су већ савладали основне појмове у предшколском, а учитељи су то надоградили. Циљ нам је да имамо континуитет од предшколског, све док не добију возачке дозволе. Тиме одржавамо и подржавамо визију Агенције за безбедност саобраћаја Републике Србије, а то је нула погинуле деце у саобраћају. Шабац је град који нема деце школског узраста страдале у саобраћају, рекла је Сандра Мићић.


-Обука је усмерена на прваке јер су они најугроженији у саобраћају због тога што се тек упознају са саобраћајним прописима. Деца и на редовној настави уче о безбедности у саобраћају и како да се понашају. Поред тога имамо одличну сарадњу са Саветом за координацију послова безбедности у саобраћају и кроз пројекат Пажљивко деца сваке године пролазе обуку везану за понашање у саобраћају. Ове године Пажљивкова смотра организована је у нашој школи, рекао је Ненад Јовић, директор ОШ “Николај Велимировић“.

Фото: Глас Подриња, Селена Вилотић


Деца су показала добро знање о правилима у саобраћају. Посебно им је било занимљиво да пробају виртуелне наочаре, а свидели су им се и поклони које су добили, поготову флуоресцентна наруквица.

Фото: Глас Подриња, Сандра Мићић


-Учили смо о томе како да се безбедно понашамо у саобраћају и сачувамо свој живот. Морамо да будемо увек сконцентрисани и пажљиви, нарочито ако нема тротоара, тада морамо посебно да пазимо да нас не удари аутомобил. Наочаре су ми биле баш супер. Када је мрак важно је да носимо прслук и наруквицу који светле и никако да не носимо црне јакне, црне панталоне, него што светлију одећу да се боље видимо, објаснила је Селена Вилотић, ученица првог три.

Фото: Глас Подриња, Ненад Јовић


Реализација пројекта подразумева преуређења у зони школи којом ће се направити сигурна зона кретања за ученике. Пројекат је рађен на основу анкете међу родитељима ученика и истраживања у која су били укључени и наставници и деца.

-На адресу Савета стигла је молба три школе за прилагођавање зоне школе већем броју ученика у односу на онај који је првобитно био. По завршетку пројекта зона школе биће прилагођена деци, као учесницима у саобраћају и биће много функционалнија када је безбедност деце у питању. Одељење саобраћајне полиције Полицијске управе Шабац укључено је у све активности градског Савета за координацију послова безбедности у саобраћају и подршка су нам у реализацији свих пројеката. Један део обуке учи децу да је полицијац њихов друг у саобраћају и да треба да му се обрате када нису сигурни да могу безбедно да дођу до своје куће, рекла је Сандра Мићић, члан Савета.
М.М.

Најновији број

25. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa