Инфо

14. октобар 2021.14. окт 2021.
Сви су они некад имали дом
РЕШИМО ПРОБЛЕМ НАПУШТЕНИХ УЛИЧНИХ ПАСА (1)

Сви су они некад имали дом

У овом серијалу бавићемо се проблемом.напуштених паса, узроцима и последицама неодговорног власништва, као и предлозима решења проблема на хуман начин у складу са постојећим прописима. Циљ нам је да као заједница препознамо потребу за едукацијом становништва, да прекинемо поражавајућу праксу злостављања животиња инсистирајући на системском решењу проблема у сарадњи са свим стручним лицима. Створимо безбедно окружење за целу заједницу
Откуда велики број напуштених паса на улицама? Одговор је поражавајуће једноставан:
ТО СУ ВЛАСНИЧКИ ПСИ избачени на улицу, принуђени да се сналазе, да преживе, да се изборе за склониште, храну, воду, да се изборе са страхом и нападима како других паса тако и људи. Имали су дом и породицу. Из неког разлога то им је одузето, постал су терет, сувишни попут предмета избаченог из куће, постали су сметња људима који су олако схватили своју улогу власника и велику одговорност која из тога следи.

Најчешћи узрок јесте незнање и неодговорност, низак ниво кинолошке и опште културе и едукације. Власници не чипују своје псе те тако не постоји могућност да напуштеног пса вратимо власнику, нити да прописаном казном укажемо на његову обавезу. Такође власници избегавају кастрацију свог љубимца, тако да парење у огромном броју подиже број популације. На сваком кораку виђамо нехумане сцене избачених штенаца који умиру пред нама подсећајући нас да је 21. век и да такво сурово понашање не сме бити дозвољено.



Неодговорно власништво директно угрожава безбедност целе заједнице. Много пута до сада видели смо напуштене псе који не знају како да наставе свој живот на улици, уплашени и очајни представљају проблем који се мора решити. Људи често злоупотребљавају своју надмоћ, видимо стравичне слике повређених паса који живот проводе на ланцу, злостављане псе у законом забрањеним борбама, овешане псе у сеоским атарима са починиоцима који никада нису процесуирани. Данас према животињама, сутра према људима, страшна је истина. Граница је танка.



Како је могуће да се дозвољава овакво кршење постојећих закона? Према речима стручњака и заштитарских Удружења постојећи Закон о добробити животиња је сигурно један од најбољих у Европи, али се нажалост скоро нимало не поштује и не спроводи. Дакле не спроводе се адекватне казнене мере које би спречиле власнике да без основног познавања пасмине дођу у посед пса, да га третирају на неадекватан начин, и свакако недозвољеног трајног пуштања на улицу.

Не заборавите, важно је како се понашамо према онима који зависе од нас, то говори на ком смо нивоу свести. Будимо хумани и одговорни.
Дакле људи су направили проблем, људи га морају и решити.
Волонтери шабачког Прихватилишта

Најновији број

18. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa