Инфо

3. новембар 2011.3. нов 2011.
НАРОДНИ МУЗЕЈ ШАБАЦ

ПОЛИТИЧКА РЕПРЕСИЈА СРПА И ЧЕКИЋА

Др Срђан Цветковић, члан Државне комисије за тајне гробнице убијених после 12. септембра 1944. године, прошлог четврка изложио је резултате рада комисије. За две године пописано 30.000 страдалих лица и евидентирано око 200 гробница. Том приликом одржао је и предавање о утицају политичке репресије у Србији која чини сиже другог дела његове књиге „Између српа и чекића“
На иницијативу Института за савремену историју и „Вечерњих новости“ у акцији „Откопавање истине“, Влада Републике Србије донела је, на својој седници 9. јула 2009. одлуку о оснивању Државне комисије за проналажење и обележавање свих тајних гробница у којима се налазе посмртни остаци стрељаних после ослобођења 1944. Комисију сачињавају представници свих државних инстистуција, научних установа и стручњаци из различиитих области.
Др Срђан Цветковић, истраживач у Институту за савремену историју и секретар Комисије, прошлог четвртка говорио је о резултатима двогодишњег рада. До сада је евидентирано 200 гробница и пописано 30.000 страдалих лица. Први од двадесет шесторо есхумираних сахрањен је у суботу 22. октобра ове године.
Говорећи о раду комисије др Срђан Цветковић истакао је да су остварени одређени резултати иако нису онакви какви би они желели да буду.
Предавањем о „Политичкој репресији у Србији 1944 ““ 1990“, које чини сиже другог дела књиге „Између српа и чекића“, др Срђан Цветковић отворио је трибину на којој је учешће узео и судија Гојко Лазарев. Бранислав Станковић, директор Народног музеја, истакао је да је Гојко Лазарев један од првих пионира у српском правосуђу који су се трудили да што већи број невино настрадалих буде рехабилитован.

Најновији број

25. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa