Инфо

25. новембар 2021.25. нов 2021.
БЕЗ ЗНАЧАЈНИХ ПРОМЕНА У ВИСИНИ НАМЕТА

Висока стопа наплате локалних пореза

Сет одлука које регулишу пореску област усвојило је општинско веће а у односу на досадашње намете нема значајних промена. У протеклих годину дана изостао је довољан број промета како би надлежна локална пореска администрација могла да установи просечне цене за куће за становање, пословни простор и гараже.

–Могли смо да установимо просечне цене за квадратни метар станова јер смо имали више од три промета. То је сада 46.343 динара што је нешто виша цена у односу на прошлу годину када је била 44.949. Цена за шумско земљиште је пала за четири динара а раније је била 36 динара, али цену диктира промет. Код пољопривредног земљишта је 101 динар у првој зони док је прошле било 147. У другој зони је сада 69 динара, за осам већа у односу на претходну. И код грађевинског земљишта је такође већа цена. Сада је 667, док је прошле била 475 динара- објаснила је шеф Локалне пореске администрације Весна Бојић.

Општина Коцељева и даље ће бити подељена у две зоне, а подручја су зонирана према уређености и опремљености. Због тога се разликује прва и зона сеоског карактера.

–За куће за становање, пословне просторе и гараже неће бити промене пореза, а једина разлика биће код станова који су били у промету где је за нијансу различита цена у односу на прошлу годину- истакла је Бојић.

Начелник одељења за привреду, пољопривреду, саобраћај, туризам, опште и јавне службе Миодраг Тадић подсетио је да ова локална самоуправа још увек није увела порез на пољопривредно, шумско и грађевинско земљиште, за разлику од већине околних општина које по овом основу убирају значајан приход.

Говорећи о ажурности грађана и стопи наплате пореза шефица ЛПА је рекла да је у 2020.години, без обзира на актуелне прилике изазване пандемијом, општина Коцељева имала највећи приход од 34 милиона динара, те да је у текућој години, у прва три квартала већ “убрано” 26 милиона.

–Људи су одговорни и извршавају своје обавезе. Наплативост је код нас и преко сто посто, што се тиче текућих задужења. Ипак, имамо дугове који су заостали из ранијих година који нас воде на неку другу страну, јер то су углавном ненаплатива потраживања која се тичу великих фирми које су у ликвидацији и више не постоје- објаснила је Бојић.
В. Б.

Најновији број

25. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa