Главни разлог због којег се стабла воћа крече је спречавање појаве мразопуца коре, као и уништавање маховине и лишајева који су погодно тле за презимљавање штетних организама
Главни разлог због којег се стабла воћа крече је спречавање појаве мразопуца коре, као и уништавање маховине и лишајева који су погодно тле за презимљавање штетних организама.
Загревањем дебла долази до ширења дубљих делова ткива, које не прати ширење коре те она пуца. Долази и до кретања сокова односно вегетације у воћки, загрејано дебло превари воћку да крене са вегетацијом а онда ниска температура заледи те сокове и пуцају кора и капилари у стаблу. Време када се изводи кречење је на јесен и по потреби поново при крају зиме (јануар-фебруар). Ова агротехничка мера може да се ради до кретања вегетације и мора се водити рачуна да пупољци нису кренули зато што у супротном може доћи до појаве ожеготина и оштећења пупољака од креча.
Рецепт: 5кг негашеног креча 500г соли 250г сумпора 25 литара воде оквирно за мазање четком, 100 литара за прскање атомизером/прскалицом Ако се користи негашени креч, 1 кг негашеног креча се прво гаси у 3 литре воде.
Такође треба напоменути, да произвођачи користе ПВЦ фолије (пластичне џакове, вреће, као и пластичне флаше) за заштиту дебала од глодара и дивљачи, што није препоручљиво. Испод фолије-флаше, ствара се ефекат стаклене баште у сунчаним зимским данима и након пада температуре током ноћи долази до оштећења.