Инфо

13. јануар 2022.13. јан 2022.
Фото: "Глас Подриња"

Фото: "Глас Подриња"

ЉУБИША ЂУКИЋ: ТАМО АМО ПО АНАЛИМА КОЊИЧКОГ СПОРТА У ШАПЦУ И ОКОЛИНИ (20)

Ренесанса Јевремових садница

Штале на хиподрому у Шапцу пуне тркачких коња, а слично је и у Богатићу. Овоме треба додати и оне приватних власника по околним селима из којих вребају галопери не би ли достигли славу Марјановића, Николића, Шаиновића... Иако скромне све награде из протекле сезоне на хиподрому у Шапцу, исплаћене. Галопска будућност се смеши, наглашава др Александар Перановић, директор хиподрома у Шапцу
Враћајући се старим љубавима, коњички спорт у Шапцу и околини доживљава ренесансу. „Саднице“ које је својевремено „засадио“ Јеврем Обреновић у свом, по њему названом Јевремовцу, где је имао шталу тркачких коња по угледу на европске, увелико су „одрасле“и дале „плодове“. Зелена трава хиподрома у Шапцу, неке подсећа на „плаву“ у Кентакију, коју је досегло више шампиона са наших простора, чак из приватних штала за у то доба фантастичну суму новца.

Јеврем Обреновић


Времена су се променила, али „стара љубав“ овдашњих заљубљеника у коњички спорт заборава нема. Она само добија нове облике и протагонисте. На почетку новог века проблеме јој задаје пандемија корона вируса, коју овдашњи коњари успешно савлађују, поштујући мере, које прописује Кризни штаб.
Хиподром у Шапцу, место добрих окупљања, постао је оаза мира, разоноде и пријатности. Ово спортско борилиште све више је прави мамац не само за љубитеље коњичког спорта, већ и друге људе жељне одмора у здравој животној средини, после уобичајене градске вреве.

На хиподрому у Шапцу, трке обично трају од Васкрса до касне јесени. У протеклој сезони имали смо девет тркачких дана. У просеку је било седам трка по дану


Штале на шабачком хиподрому су пуне коња, а иста слика је присутна и на хиподрому у Богатићу. Челници ових спортских објеката тврде да им недостају нови боксови за коње, а тражња је увећана.
Овдашњи заљубљеници у коњички спорт у оближњим селима( око Шапца), све чешће гласно говоре да и они имају коње за трку, а познавајући њихов фанатизам и оданост коњичком спорту, није искључено да из неке такве штале дође неки нови шампион тркачких стаза и „преплива“ „Велику бару“ за фантастичну суму новца, као што је то пошло за руком Немањи Марјановићу из Штитара, који је продао свог Гари гранта у Америку, незнајући да купац није питао за цену. Дакле, у историји је било таквих примера.

На хиподрому у Шапцу, трке обично трају од Васкрса до касне јесени. У протеклој сезони имали смо девет тркачких дана. У просеку је било седам трка по дану. Лично мислим да је то много и оптималан број је пет. Тада би и награде, које смо исплатили у протеклој сезони, могле бити мало веће. У тркама је према нашој статистици учествовало по осам коња. И поред отежаних услова, због деловања корона вируса, успели смо да реализујемо све важније трке за наш Град, али и оне меморијалне, каже директор хиподрома у Шапцу др Александар Перановић.

др Александар Перановић, Фото: "Глас Подриња"


По његовим речима успели су да ураде репарацију дотрајалих дрвених делова трибине и пут кроз хиподром.

Ове године планирају да до почетка нове сезоне трка, реконструишу радну и главну тркачку стазу. Желе и покушаће да ураде ограду око хиподрома.

- Без обзира на све, задржаћемо тренд редовне исплате награда. Град препознаје хиподром као изузетно важан спортски објекат. Сврстани смо међу два три најзначајнија спортска објекта ове врсте. Сличан третман стекли смо и у држави. Већ по традицији отварање нове тркачке сезоне на нашем хиподрому биће 24. априла 2022. године. Имаћемо осам до девет тркачких дана, а завршетак је планиран крајем октобра 2022. године. Уверен сам да нећемо пропустити организацију најважнијих трка у Шапцу, а Град припрема одређена средства за награде и укупну помоћ хиподрому, као објекту од великог значаја за наш крај, закључује Перановић.

По свему судећи галопском спорту у овом крају се „смеши“ лепа будућност.

Крај
Љ.Ђ.

Најновији број

18. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa