Инфо

4. април 2024.4. апр 2024.
Фото: Canva

Фото: Canva

Фељтон-у здравом телу здрав дух

Дијета, правилна исхрана, или стил живота?

Комбиновањем савета стручњака, ослушкивњем и прилагођавањем индивидуалних потреба организма, можемо постићи своје циљеве везане за здраву исхрану. Овавезно се консултујте се са стручњаком за исхрану, или лекаром пре него што започнете било који нови режим исхране или вежбања
Сигурно сте некада помислили. „Да ми је само неколико килограма мање. Од сутра крећем са дијетом. Морам да имам килажу као са 25, 35 година. Носим искључиво величину S. До лета само да скинем још три килограма. Мало се одрекнем хране због те прославе, а касније могу да једем све што пожелим.“

Потреба и жеља да изгледамо најбоље што је то могуће често нас доводи до нереалних очекивања, односа према телу и сопственом изгледу. Вероватно не можете да се сетите неке особе која бар једном није покушала, или држала дијету. Под термином дијета често подразумевамо ригорозне начине исхране и савете преузете са интернета, часописа, али неретко и од пријатеља. Јер је баш тај пријатељ изгубио тих фамозних три килограма који нам праве проблем. Као што ни „вишак“ килограма није настао преко ноћи, тако неће ни нестати. Узроци могу бити различити, од неадекватне исхране, преко физичке неактивности до одређених медицинских стања. Увек је препорука да се обратите лекару, или стручњаку који ће вам помоћи да утврдите тачна разлог, а затим започнете са решавањем. Комбиновањем савета стручњака, ослушкивањем и прилагођавањем индивидуалних потреба организма, можемо постићи жеље и циљеве везане за здраву исхрану. Обавезно се консултујте са стручњаком за исхрану, или лекаром пре него што започнете било који нови режим исхране или интензивног вежбања.

У редовима који следе преносимо вам искуства наших суграђанки када је исхрана у питању и напомињемо да су то индивидуална искуства. У наредном броју разговарамо са стручњаком на ову тему, а вас позивамо да нам проследите своја искуства и размишљања на тему здраве исхране. Шта је за вас дијета, а шта здрава и правилна исхрана?

Баланс је кључ свега
„Моје искуство са кето дијетом је пре две године било сјајно, док сам почетком ове године поново покушала, само што су резултати изостали. Буцмастија слика у огледалу ме је нагнала оба пута да се одлучим за дијету, али сам ипак здравље ставила на прво место- одсуство надутости у стомаку и полетна енергија заиста немају цену. Унос масти и протеина кроз месо, сир и гомилу поврћа ми је теже пао него одрицање од чоколадица уз јутарњу кафу. Била бих пресрећна када би постојала нека дијета у којој је кромпир и паста добродошла! Спознала сам да је много лакше ући у кетозу током топлих дана и оно што је било кључно за смањену килажу тада је физичка активност- много шетње, вијача, баскет, поново шетња.

Теодора Миленковић, Фото: приватна архива


Јануар и фебруар дефинитивно нису погодни за ово, јер, ако ставим по страни празнике, кретање је било смањено на минимум. Не знам да ли бих се опет некад одважила на било какву дијету јер увиђам да је поента баланс – да једем шта ми је драго али и да се много више крећем, што представља већи изазов од било чега другог.“ (Теодора Миленковић)

Савети стучњака као спас
„Највећи део живота сам била она која највише једе, а најмршавија је. Тако сам без гриже савести „таманила“ огромне количине грицкалица, тестенина, пецива, слаткиша и још слаткиша. Све се променило у зиму пре четири године када је храна почела да се „лепи“ за мене и више ништа нисам могла да обучем. Наредних година сам добијала по још мало и до ове зиме стигла на неких осам до десет килогрмама више него пре четири године. Није да за ово време нисам ништа покушавала, али у свему сам истрајавала до подне или евентуално пар дана. Коначно сам решила да нешто предузмем и баш тада ми на интернету изађе реклама за неку козметику. Када сам погледала схватила сам да се ради о фирми која има програме мршављења. „Прогуглала“ сам их, поверовала у причу и послала им мејл.

Милица Мијаиловић, Фото: приватна архива


Тако сам наредних дана, за новац који ми је био сасвим прихватљив, добила по себи прилагођен план исхране и програм вежби. Четири недеље сам се стриктно придржавала свега. Имала сам три оброка и ужину, која је углавном била воће. Јела сам кувану храну, све што бих јела и иначе, без неких егзотичних семенки, воћа или поврћа. Највећа промена је била што нисам непрестано нешто грицкала, није било слаткиша са шећером ни белог брашна. Све време сам на сајту у свом профилу бележила шта једем, што ми је био додатни мотив, јер сам знала да ме ментор надгледа. Првих десетак дана није било промена, а онда је крнуло да „спада“. Када се програм завршио наставила сам да се држим три оброка и здраве ужине, с тим што сада викендом једем и слаткише. Вага каже шест килограма мање за седам недеља, али је то у центиметрима знатно више. Мени је било важно да ми неко каже шта да једем за доручак, ручак и вечеру и да ја то знам унарпед. Иначе бих сама доручковала и ручала нешто здраво, а онда би ме за вечеру мрзело да било шта спремим па бих испекла плех жу-жуа или кифлица. Откровење током овог режима ми је и протеински пудинг којима има само 160 калорија по великој чаши, а сасвим је солидан слаткиш. Како никада нисам обраћала пажњу на калорије, тек сам сада почела да гледам колико их има у чему и схватила колико сам их дневно уносила, тако да је право чудо што се нисам котрљала!“ (Милица Мијаиловић)

Промена начина и стила живота
„Раније сам покушавла различите дијете које су биле исцрпљујуће и нису давале резултате какве сам желела, али од новембра 2021. године направила сам промену која није била само промена у исхрани, већ и у начину живота. Прешла сам на безглутенску исхрану. Одлучила сам се на тај корак због Хашимотовог синдрома, односно успореног рада штитне жлезде, што проузрокује различите проблеме.

Мирјана Чворић Губелић, Фото: приватна архива


Утиче на телесну тежину, расположење, рад органа за варење, када се све сабере утиче значајно на квалитет живота. Безглутенска исхрана подразумева искључивање белог брашна из исхране и свих производа који садрже глутен. Већини оваква промена делује компликована, али није. Не постоји одрицање од било чега. Конзумирам место, рибу, поврће, орашасте плодове, сушено воће, хлеб који сама правим. Пијем више од две литре воде дневно. Најважнији резултат није регулација телесне тежине, иако се и она неизоставно догоди, већ пре свега побољшање психофизичког стања организма. Осећам се боље, имам више енергије, а то је и последица промена у начину живота. Устајем веома рано, одлазим на спавање до 22 часа, свакодневно вежбам (тибетанске вежбе). Значајно сам смањила ниво стреса и другачије посматрам многе ствари и ситуације у свакодневици. Иако целокупан концепт делује попут скупа строгих правила, заправо је све постало задовољство, јер сам пронашла нешто што ми одговара. Увек саветујем друге да промене праве у складу са оним што је њима најприближније. Промена у исхрани, начину живота мора да буде жеља, не морање, како би резултати били најбољи.“ (Мирјана Чворић Губелић)
М.Ж.Б.

Најновији број

25. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa