Инфо

4. април 2024.4. апр 2024.
Фото: Canva

Фото: Canva

Музичка школа „Михаило Вукдраговић“

Март у знаку музике

Месец март је био испуњен бројним успесима и реализованим манифестацијама у Музичкој школи „Михаило Вукдраговић“ Шабац. Дана 2.марта Школа је прославила 76 година постојања, када је одржан свечани концерт ученика основне и средње школе.

У периоду од 8. до 10. марта реализоване су гитарске свечаности поводом 1.Гитар Чивија феста. У оквиру такмичења одржани су: концерт гитарског дуа ДиМ, који чине Вук Драгичевић и Јован Михајловић( бивши ученик, а садашњи наставник), затим концерт сјајног гитаристе Војина Коцића, као и концерт Алексе Шарчевића, бившег ученика шабачке школе, а садашњег студента Факултета музичке уметности у Београду. Војин Коцић који живи и ради у Цириху(Швајцарска), одржао је Мастер клас талентованим ученицима музичке школе. Такмичарски део је планиран да се одржи у априлу.

Половином месеца, тачније од 15. до 17.марта организован је 13.Фестивал гудача на коме је наступило 108 учесника из Србије, Аустрије и Босне и Херцеговине, а које је оцењивао жири састављен од професора из Србије. Шабачки гудачи освојили су укупно 28 награда (21 прву и 7 других).У оквиру такмичења одржан је концерт прошлогодишњег лауреата из Ваљева, као и Мастер клас Иване Аћимовске, редовног професора Факултета музичке уметности из Београда.

За љубитеље соло песме у марту је организован концерт сопрана Анете Илић, редовног професора и проректора Факултета музичке уметности у Београду, коју је на клавиру пратио пијаниста Владимир Глигорић.

На иницијативу директора музичке школе, другог дана пролећа одржана је редовна, годишња Скупштина Заједнице музичких и балетских школа Србије, на којој су присуствовали представници и делегати свих школа. На Скупштини је додељено 15 награда за вишегодишњи допринос и рад у педагогији, од којих је награђена Верица Митровић, наставник теоретских предмета из Шапца. У мају ће Музичка школа бити први пут домаћин и организатор великог и значајног 67.Фестивала музичких и балетских школа Србије, где ће наступити екипе солиста, камерних ансамбала и оркестара из 63 школе.

Такмичење ће трајати седам дана, а Шабац бити центар музичих догађања.

Протеклог викенда у музичкој школи је реализовано 28.Међународно такмичење младих пијаниста, у ком је наступило 104 учесника од 6 до 24 године из Србије, Црне Горе и Босне и Херцеговине. Све такмичаре оцењивао је жири састављен од уважених, успешних музичких педагога, као и префесора са Академије уметности из Новог Сада и Факултета музичке уметности из Београда и Ниша. У оквиру такмичења одржан је концерт прошлогодишњег лауреата, а додељена је и педагошка награда „Ана Обреновић“ , коју је заслужено добио професор Бранко Пенчић (редовни професор ФМУ Београд). Ученици су имали могућност похађања семинара и Мастер класа код професора Александра Сердара (редовни професор ФМУ Београд) и Данијела Детонија (Загреб, Хрватска). Ученици музичке школе из Шапца освојили су 18 награда, а најуспешнији су добили звање лауреата, од којих су Вања Бошковић и Аљоша Кесеровић. Поменуто такмичење се први пут налази у Календару такмичења и смотри ученика основних школа за школску 2023/2024,годину, што је велики успех Музичке школе „Михаило Вукдраговић“.

Током марта месеца, ученици основне и средње музичке школе из Шапца учествовали су на бројним такмичењима у земљи и иностранству и освојили укупно 65 награда. Ученици средње школе поред својих музичких талената учествују на такмичењима из српског језика и књижевности, математике и историје, што указује на свестраност и посвећеност у раду на свим пољима.

Сва такмичења у Музичкој школи организују се под покровитељством Града Шапца. Захваљујући Градоначелнику др Александру Пајићу и донаторки мајци Дејана Исаиловића Исе , Школа је у претходне две године добила два нова полуконцертна клавира, који су допринели бољем образовању ученика, као и богатијој концертној и такмичарској сезони. Надамо се да ће највреднији и најталентованији ученици Музичке школе „Михаило Вукдраговић“ имати много успеха на предстојећим такмичењима Републичког и Међународног нивоа.

Најновији број

25. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa