Инфо

4. април 2024.4. апр 2024.
Фото: "Глас Подриња"

Фото: "Глас Подриња"

Шапчанка Весна Матић слика женску снагу и лепоту

Поглед, љубав и краљица

„Сви кријемо нешто у себи. Шта тачно, некада се то види, некада не. Тако су неке од слика инспирисане женама које су снажне, лепе, енергичне, али не стављају то у први план. Као да се скривају. Не на лош начин да крију своје ја, али да их људи никада не упознају као такве“, каже Весна Матић
Жена- биће изузетне снаге. Она у себи крије разноликост и моћ. Њена лепота није само физичка манифестација оком видљивог, већ огледало душе и интелекта. Њена снага је емоционална и духовна. Она плени, инспирише, одушевљава. Овако бисмо укратко описали слике Шапчанке Весне Матић. Једном речју, жена.

А све је започело пре неку деценију, сасвим случајно.
-Таленат је постојао, и хоби је полако прерастао у нешто озбиљније. Док сам била дете, девојка нисам размишљала да уметност одаберем као професионални пут. Волим оно што радим, тако сам уз економију наставила да негујем љубав према сликарству – појашњава Весна.

Фото: "Глас Подриња"


Каже да се захваљујући академском сликару одважила да наслика прва дела. Приметио је њен дар на необичан начин.

-Видео је моје исцртане нокте. Уживала сам да их осликам уз помоћ игле и лака. То ми је било инспиративно и маштовита. Предложио ми је да се окушам у сликању. Сећам се да је моје прво дело било репродукција славног холанског сликара Ван Гога. Корак по корак и била сам увучена у свет уметности.

Недавно Весна Матић је имала самосталну изложбу под називом „Women“ (жена) у Галерији УЛС „Круг 10“ симболично на Дан жена. Спутана сирена, Викторија, краљица, афро муза, уснула муза славе женску лепоту и снагу.
-Изложба је веома пријатно изнанеђење за овај град. У славу жене, на Дан жена. Слике плене интензивним колоритом, и изузетним ауторкиним познавањем контраста (светло/тамно, топле-хладне боје). Поставком фигуре у централни део композције, иако је реч о реализму доводи до утиска благе апстракције. Детаље ради веома минуциозно, често до перфекције. Весна је успоставила савршену границу између акта који делује сензуално и благо еротично, мајсторском обрадом теме постиже добру и чврсту слику жене и женског тела, а све у славу жене – рекла је историчарка уметности Иванка Трифуновић.


Сплетом околности Весна је упознала и друге уметнике и уметнице који су је подстакли да радове представи јавности.

Фото: "Глас Подриња"


-Била је то непланирана изложба у Крупњу. Чланица „Круга 10“ је позитивно изненађена мојим сликама, те сам тако започела сарадњу и дружење са њима. Након тога уследиле су и друге групне изложбе, међународне.

Снага и лепота
На Весниним радовима доминира жена. Женска фигура, портрет су у фокусу њене инспирације и преокупације.
-Свака жена у себи носи одређену лепоту, снагу и енергију. Уживам у сликању жена. Неке су плод моје маште, а неке су жене које познајем. Радила сам и аутопортрете. Они су ми захтевни за сликање. Као да не могу увек да погодим емоцију. Мислим да свака слика има свој тренутак, када треба да настане и када да буде изложена у јавности.

Фото: "Глас Подриња"


И као што слике чекају тренутак да буду изложене, тако и жене, понекад скривају своју природу, напомиње наша саговорница.

-Сви кријемо нешто у себи. Шта тачно, некада се то види, некада не. Тако су неке од слика инспирисане женама које су снажне, лепе, енергичне, али не стављају то у први план. Као да се скривају. Не на лош начин да крију своје ја, али да их људи никада не упознају као такве.

Свака Веснина слика има назив, што не практикују сви аутори. Како каже за неке је имала инспирацију, док су неке одолевале именима.

-Имам утисак да је некада лакше насликати слику него дати назив. Но, дело „Не дам те ником“ је заиста моје најдраже и због тога носи такав назив, али и указује на дубоку емоцију. Ту није било дилеме око имена.

Поред женских актова и портрета Весна ради и друге мотиве по поруџбини. Највећи проблем представља јој недостатак времена.

-Углавном радим ноћу. У току дана сам на послу, а ту су и друге обавезе. Тако да је ноћ резервисана за сликање. Често после поноћи узимам штафелај у руке. За мене уметност је слобода и емоција.
М.Ж.Б.

Најновији број

25. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa