Инфо

4. април 2024.4. апр 2024.
Фото: "Глас Подриња"

Фото: "Глас Подриња"

Најтраженији радници грађевинске, медицинске, угоститељске и трговинске струке

Одржан Сајам запошљавања и образовања у Шапцу

Учествовало је 26 послодаваца са понудом од 464 радна места
Сајам запошљавања и образовања одржан је у среду у Хали спортова „Зорка“ у организацији Филијале Националне службе за запошљавање Шабац. Учествовало је 26 послодаваца са понудом од 464 радна места. Најтраженији су били радници грађевинске, медицинске, угоститељске и трговинске струке, инжењери свих профила, као и велики број оператера у производњи.

Подстицање запошљавања
-Никада нисмо имали мањи број незапослених лица у граду. Први пут се на евиденцији Националне службе налази свега 4.032 незапослена лица. Прошле године смо имали испод 5.000. Трудимо се да оваквим сајмовима изађемо суграђанима у сусрет, са 26 послодаваца и различитим понудама радних места. Први пут заједно радимо и Сајам образовања и овде су све средње школе Шапца са понудом образовних профила за ученике завршних разреда основне школе. Ученици могу да дођу са својим родитељима како би одлука коју ће средњу школу уписати могла бити лакше донета. Школе су организовале „дане отворених врата“, а ово је још једна могућност да на једном месту виде све понуде- рекао је градоначелник др Александар Пајић отварајући Сајам и додао да је Град Шабац партнер са Националном службом.

Фото: "Глас Подриња"


-У свом Локалном акционом плану за 2024. Град Шабац је предвидео одређена средства за подстицање привредних активности, привредног бизниса, као и за запошљавање теже запошљивих група становништва, жена са више од 60 и мушкараца са више од 62 године, за запошљавање лица са инвалидитетом, нових здравствених радника, привредна улагања и помоћ здравственом систему. За све мере које подстичу запошљавање Национална служба нам је значајан партнер- нагласио је градоначелник.

Фото: "Глас Подриња"


Различита занимања
На штанду НСЗ заинтересовани посетиоци могли су да добију све информације о услугама, подстицајима и програмима НСЗ, стручне савете за писање радне биографије, као и помоћ око избора занимања, каријерног саветовања и професионалне оријентације. Организујући и Сајам образовања, шабачка филијала је преузела пример добре праксе других локалних самоуправа. Укључиле су се све средње школе и деца завршних разреда основних школа, а и Центар за стручно усавршавање имао је презентацију својих обука.

Фото: "Глас Подриња"


-Идеја је да спојимо ту децу са Националном службом, јер смо позвали све средње школе и ученике завршних разреда који сутра могу да се пријаве на евиденцију НСЗ и да користе многе услуге које нудимо, нарочито за младе, као што је стручна пракса, приправништво, програм „Моја прва плата“. Ово је прилика и да се ученици осмог разреда информишу о средњим школама, смеровима. За оне који још нису одлучили о избору занимања, ту је наш психолог, сарадник за професионалну оријентацију, који ће их у наредном периоду тестирати, пружити им помоћ да изаберу занимање које највише одговара њиховим способностима. Истовремено, Сајам запошљавања нуди прилику за сва занимања, од неквалификованих радника до инжењера, средње школе, трећег степена. Доласком великих компанија, као што су „Јазаки“, „Пасубио“, „Минт“, дошло је до одлива незапослених лица са евиденције и надамо се да ће се тај позитиван тренд наставити- истакла је директорка Националне службе за запошљавање Шабац Јованка Бечко.

Прилика за младе
-Нудимо различите позиције у погонима у Шапцу. Три наше компаније су отворене и имамо 140 радних места. „Минт“ је у Шапцу још у развоју, позивамо све заинтересоване да посете нашу компанију у Шапцу- рекла је Јована Солдатовић, супервизорка регрутације из „Минта“.

Фото: "Глас Подриња"


Ученица Медицинске школе „Др Андра Јовановић“ Марина Панић напоменула је да је са другарицама дошла како би одлучила шта након средњошколског образовања.

-Желеле смо да се информишемо о актуелној понуди и одлучимо шта даље. Будући да смо из Медицинске школе, највише нас интересује компанија „Хемофарм“- рекла је Марина.

Како је додала директорка НСЗ, раније је понуда радне снаге била боља, а сад се појављује већи број дефиницитарних занимања, што је условило да послодавци запошљавају велики број странаца, нарочито у грађевинарству и угоститељству. Отварању Сајма, поред представника Града, присуствовали су и представници филијала Националне службе за запошљавање Ваљево, Сремска Митровица и Лозница.
Д.Д.

Најновији број

25. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa