Инфо

4. април 2024.4. апр 2024.
Фото: "Глас Подриња"

Фото: "Глас Подриња"

Изложба Међународне ликовне колоније Накучани

Ви сте светлост свету

Поред академских сликара у раду Међународне ликовне колоније Накучани учествовали су и ученици уметничких школа из Београда, Новог Сада и Шапца. Поставка у Библиотеци шабачкој отворена је до 10. априла
Међународна ликовна колонија Накучани у Накучанима, под слоганом „Ви сте светлост свету“ окупила је уметнике из Северне Македоније, Бугарске и Србије, протеклог лета који су стварали инспирисани лепотом и природом места познатог по првој позоришној представи у шабачком крају.

-Промишљањима о светлости као теми, уметници су користећи технике акрила и уља на платну, насликали дела којима следе своје уметничке принципе додајући им непосредне утицаје околине у којој су настала. Светло, као ликовни елемент, има моћ да изражава симболичка значења и буде носилац апстрактних идеја, као и да обједињује линије, облике и боје, површине у јединствену целину. Светлост као централна ликовна нит повезује радове настале у оквиру Колоније и представља још једну везу између прошлости и садашњости – појаснила је мср историчарка уметности Јелена Пјевац Ненадовић.

Поред академских сликара у раду Међународне ликовне колоније Накучани учествовали су и ученици уметничких школа из Београда, Новог Сада и Шапца, док је јапански уметник Јасунари Ишида, користећи савремене технологије, послао свој рад.

Фото: "Глас Подриња"


-Учесници колоније стварали су у дивном амбијенту дворишта Црква Рођења Светог Јована Крститеља у Накучанима. Дела су рађене техникама акрила и уља на платну. На већини слика су доминантни мотиви Накучана, као и импресије уметника овим крајем – истакла је Милица Алимпић Илић, једна од организаторки Колоније и додала да су уз радове еминентних уметника у Библиотеци изложени и радови са конкурса „Доброчинство“.

Фото: "Глас Подриња"


-На конкурсу су учествовала деца из читавог света који смо реализовали у сарадњи са Библиотеком. Јапански уметник послао је свој краткометражни филм који је реализовао са својим ученицима и колегама уметницима у свом атељеу у Јапану.

Дела настала током Колоније заинтересовани суграђани и гости Шапца до 10. априла могу погледати у галерији Библиотеке шабачке. Поставку су свечано отоворили: директорка Библиотеке шабачке Јелена Подгорац Јовановић мср историчарка уметности Јелена Пјевац Ненадовић и свештеник Бранко Илић, један од организатора Колоније.

Фото: "Глас Подриња"


-Библиотека шабачка традиционално учествује и помаже Колонију у Накучанима, како организацијом изложбе у нашој установи, тако и радионицама током трајања Међународне колоније. Желимо да подстанкемо децу и младе да уживају у уметности и лепоти стварања. И у наредном периоду бићемо подршка – навела је директорка Библиотеке шабачке Јелена Подгорац Јовановић.
М.Ж.Б.

Најновији број

25. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa