Инфо

4. април 2024.4. апр 2024.
Фото: Војкан

Фото: Војкан

Лазарела Гарибовић, председница Ученичког парламента Шабачке гимназије

Свако искуство значи

Брига о другима. Хуманост. Бројне акције за децу са сметњама у развоју. Међудржавна сарадња. Државне награде. Љубав према историји и праву
Потреба да побољша школски живот ђака и брига о другима мотивисали су је да се кандидује за позицију на којој је сада. Од 11. септембра, када је на првој седници за текућу школску годину изабрана за председницу Ученичког парламента (УП) Шабачке гимназије, Лазарела Гарибовић организовала је низ активности и манифестација како би реализовала све оно о чему је кандидујући се за то место говорила.

Подршка другара била је мотив више да се избори за многе корисне одлуке, попут бољег распореда изборних предмета. Касније се упустила у организацију спортских, рекреативних и оних наjважнијих- хуманитарних манифестација.

Фото: "Глас Подриња"


Хуманост пре свега
-Почели смо од хуманитарног базара који је био предвиђен за једног нашег суграђанина и на парламенту смо донели једногласну одлуку да се целокупна средства донирају његовој породици с обзиром на то да је он, нажалост, у међувремену, преминуо. Потом, организовали смо бројне спортске догађаје, турнире у одбојци, кошарци, фудбалу, где је свако одељење имало своју екипу. Такође, поред базара, приредили смо и хуманитарне акције за децу са сметњама у развоју. То је нешто на чему је тренутно фокус парламента- истиче Лазарела.

Отвореног срца против предрасуда
Деца са сметњама у развоју у ОШ „Свети Сава“ на мене су оставила предиван утисак. Мислим да на дискриминацију према њима много утиче чињеница да локална заједница није упозната са њиховим начином живота. Свако би бар једном у животу требало да оде у ту школу и поведе ту неко време, пола сата- сат, види како они функциoнишу и са којим се изазовима свакодневно суочавају. Кад човек то види, има потпуно другачији поглед на њих, али и на свет, схвати колико су његови проблеми небитни. Било да имате, седам, 17 или 27 година, једноставно, предрасуде нестају. Они су васпитани, фини, пуни љубави. То су људи као и ми и тако би требало да их посматрамо.


Били су иницијатори успешно реализоване акције прављења пакетића за децу из Удружења „Да будемо сви једнаки“. Лепо и емотивно искуство подстакло их је да слично понове и у Основној школи за децу са сметњама у развоју и инвалидитетом „Свети Сава“ коју су недавно и посетили.

Фото: Приватна архива


-Они су већ мало млађи, углавном деца основношколског узраста и било нам је веома лепо зато што су сви били изузетно фини према нама и некако смо могли да видимо како свет функционише из њихове перспективе. Волели бисмо да сви то могу да виде. За њих смо скупљали школски прибор уз помоћ свих ученика, професора, педагога, библиотекара и доделили им га. Планирамо да наставимо сарадњу са свим установама, удружењима, фондацијама које се баве децом са сметњама у развоју и инвалидитетом. Зато смо послали пријаву на UPSHIFT радионицу чији је покровитељ UNICEF. Уколико прођемо, имаћемо прилику да представимо пројекат како бисмо помогли деци са сметњама у развоју у локалној заједници која се често суочавају са предрасудама, поготово ако похађају редовну школу- наводи председница УП Шабачке гимназије.

Фото: Приватна архива


На такмичења из историје иде од седмог разреда основне, када добија шансу да учествује и на републичком нивоу.

Стицање знања и вештина
-Имала сам много више прилика за то у гимназији и прошле године сам ишла на официјално такмичење Друштва историчара „Стојан Новаковић“ и Регионалног центра за таленте где се бира једна научна дисциплина, а ја сам изабрала управо историју. Писала сам научно- истраживачки рад о Јеврему Обреновићу и стицајем околности, у истом дану, на та два такмичења освојила две друге државне награде. Крајем априла очекују ме окружно такмичење из историје и за таленте- прича она.
Верује да свако искуство обогаћује. Отворила је и научни скуп о животу епископа шабачко- ваљевског Михаила. Усавршава и италијански језик.

-Захваљујући такмичењима сам научила да за одређено време научим велики број информација, а то што сам постала председница парламента ми је значило, јер више немам страх од јавног говорништва и знам како да организујем догађаје, људе, како да се поставим у различитим ситуацијама и то ми заиста значи. Мислим да све што се постигне, чак и најмањи успех, стварно може човеку да помогне, јер никад није лоше имати додатно искуство, чак и ако је у неком тренутку напорно, то уопште не треба да буде проблем- наглашава свестрана ученица.

Фото: Приватна архива


Воли да волонтира кад год има прилику. Од ове године и у Канцеларији за младе, где се учланила преко парламента. Редовни су гости на свим манифестацијама, неретко и волонтери. Преко парламента је сарађивала и са Унијом средњошколаца Србије.

Обавезe императив, подршка неопходност
-Мислим да је то баш лепо искуство и треба искористити сваку прилику. То је мој савет свима који мисле да им је тешко и да не могу више, да ништа не вреди. Увек вреди и увек треба ићи даље. Дешавало се да ме људи често питају како ми није напорно и да ли желим мало више времена за себе. Чак је и моја најближа породица видела колико имам обавеза и временом су то разумели, јер сам генерално увек волела да се ангажујем. Како сам стицала нова познанства и пријатеље, понављала су се слична питања када неколико викенда заредом не могу да изађем у град због такмичења или обавеза у парламенту. Сматрам да је, ако сам добила подршку већине ученика за своју кандидатуру, мој задатак да ту већину и оправдам. Имам потпуну подршку и родитеља и разредне за све што радим у циљу образовања. Ако знам да сам изостала са часа да бих учинила неко добро дело, није ми тешко да питам професора и научим све што је тог дана било на часу. Нико неће одбити да ми објасни све што треба, поготово ако знају да сам ангажована и да имам обавезе. Увек бих те обавезе ставила испред било чега другог, иако ме нико није на то терао. Сматрам да ће ми свако искуство које стекнем значити у неком тренутку и да, што се пре навикнем на више обавеза, то ће ми бити лакше касније кроз живот- поручује.

У наредном периоду планирају размену ученика са две гимназије- Суботичком и у Бијељини, што је прилика за упознавање, нова искуства и градњу мостова будуће сарадње и ван граница. Припремају још један базар крајем априла. Од самог почетка, наглашава, у раду имају подршку директорке Шабачке гимназије Маријане Исаковић, као и координаторке Ученичког парламента, професорке биологије Наталије Остојић. За Лазарелу је неизмерно битна подршка и разумевање целокупне породице.

-Сматрамо да као ученичко представништво, поред тога што промовишемо знање, морамо да негујемо и радимо на основним људским вредностима као што су емпатија, међусобно поштовање, јер ми на неки начин служимо за пример другим ученицима- закључује Лазарела, чија је жеља да упише Правни факултет и тако настави мисију гласноговорника у одбрани свега за шта верује да је важно.
Д.Д.

Најновији број

25. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa