Инфо

4. април 2024.4. апр 2024.
Редован ремонт и неповољни ветрови узрок прекорачења вредности амонијака
МИРИС АМОНИЈАКА УЗНЕМИРИО ГРАЂАНЕ ШАПЦА

Редован ремонт и неповољни ветрови узрок прекорачења вредности амонијака

Вест је прво демантована незванично, а потом је стигло и саопштење из фабрике у ком је наведено да је, током ремонта, из цеви ослобођена „гасна фаза“, а ветар је испарења однео у правцу града
Грађане Шапца у петак је узнемирио оштар мирис који се осетио у ваздуху. Након што је и деци на базену отказан тренинг појавила се вест да је у фабрици „Еликсир“ дошло до акцидента и да цури амонијак. Вест је прво демантована незванично, а потом је стигло и саопштење из фабрике у ком је наведено да је, током ремонта, из цеви ослобођена „гасна фаза“, а ветар је испарења однео у правцу града.

Саопштење „Еликсира Зорке“ преносимо у целости.

-Шабац, 29. март 2024 – У фабрици Еlixir Zorka није дошло до хаварије и цурења амонијака током данашњег дана.
У току је ремонт фабрике који је почео 27. марта и трајаће до 17. априла 2024. године.
У склопу ремонта су вршени радови на одржавању сфера за складиштење амонијака, које су пре почетка ремонта испражњене.
Приликом радова који су се изводили данас у поподневним сатима на једној од празних сфера дошло је до ослобађања гасне фазе из дела инсталације коју је ветар однео у смеру градског базена где се осетио непријатан мирис.

Ово је разлог измереног прекорачења сатне вредности амонијака у амбијенталном ваздуху у периоду 17х-18х које је забележила аутоматска мерна станица Завода за јавно здравље Шабац. Тим поводом у току је инспекцијски надзор у фабрици у складу са Законом.
Због непријатног мириса и прекорачења сатних вредности квалитета ваздуха који су забринули и узнемирили јавност, Еlixir Zorka се извињава свим грађанима Шапца.
О налазима инспекцијског надзора благовремено ћемо обавестити јавност, стоји у саопштењу „Еликсира“.



Саопштењем се у понедељак огласио и Завод за јавно здравље Шабац, након података добијених са мерних станица на недељном нивоу. Како је наведено, у петак су измерено изразито високе вредности амонијака у ваздуху и то у периоду од око 20 минута.

- У петак 29.03. у 16:58 часова дошло је до наглог скока вредности амонијака, као последица хемијског акцидента на простору фабрике Еликсир Зорка. Период изразито високих вредности амонијака је трајао око 20 минута. Измерена вредност амонијака за један сат је износила 442 µg/m3, што представља драстично већу вредност у односу на уобичајене. Током акцидента није премашена двадесетчетворочасовна вредност за амонијак од 100 µg/m3, као ни вредност за три часа од 200 µg/m3. Али је трочасовна вредност била близу горње границе, измерено је 175,56 µg/m3. На појединим локацијама (у зависности од близине месту акцидента и правцу ветра) у кратком временском року било је могуће формирање акутно токсичних вредности амонијака, што је могло изазвати акутно тровање.

Што се тиче осталих параметара, детектовано је прекорачење граничних вредности концентрације, на сатном нивоу, за суспендоване честице PM 10 и PM 2,5 честице у више наврата. То се дешавало у вечерњим и јутарњим часовима. Због тога, Индекс квалитета ваздуха је био погоршан и квалитет ваздуха оцењен као загађен и јако загађен. Посебно високе вредности суспендованих честица су измерене 29.03. и 31.03. у вечерњим часовима. И даље је у току је грејна сезона што, уз остале изворе загађујућих материја, доприноси повећању загађења, првенствено суспендованим честицама и чађи. Зими временски услови омогућавају дуже задржавање загађујућих материја у ваздуху (температурна инверзија). Све то може да утиче на повећање концентрације загађујућих материја у ваздуху. Тренутно имамо периоде када се смењују различити метеоролошки услови, што има утицај и на квалитет ваздуха.

Периоди топлијег времена, уз чешћу појаву ветра, су неколико дана битно утицали на поправљање квалитета ваздуха. Препорука грађанима, који имају проблеме са кардиоваскуларним системом или дисајним путевима, да прилагођавају свој активности на отвореном у односу на оцену Индекса квалитета ваздуха и избегавају дужи боравак напољу у случају када је ваздух загађен. Иста препорука важи и за малу децу. Особама које се рекреирају на отвореном, не препоручује се интензивно тренирање, када је ваздух јако загађен, наводи се у саопштењу ЗЗЈЗ Шабац.

Најновији број

25. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa