Инфо

4. април 2024.4. апр 2024.
Фото: "Глас Подриња"

Фото: "Глас Подриња"

Александар Новаковић из машинбраварске радње у Дубљу

Посао није тежак кад човек има мотив да ради

Таст је покренуо посао давно, а он се касније прикључио. Бави се и свињогојством
Александар Новаковић живи у Богатићу, а ради у машинбраварској радњи у Дубљу. Како каже, таст је давно покренуо производњу и некада су имали 25 радника. Обим посла се смањивао, прилике су се мењале и сад се то више свело на породични бизнис.

-Регистровани смо као машинбраварска радња. Радимо све од метала, али основно је то да производимо мешаоне за сточну храну, пужне транспортере, миксере за осоку, празне кошеве. У суштини, све од гвожђа и за транспорт хране. Ангажовани смо породично- син кад је ту, супруга, брат и ја. Овај занат нисам познавао раније. Нисам имао искуства у томе док се нисам оженио и онда ме таст постепено увео у посао. Све се научи кад постоји воља и жеља- верује Александар.

Фото: "Глас Подриња"


Афричка куга направила проблем
Бави се и даље свињогојством, својим примарним занимањем. Тренутно има око 80 грла.
-Није било тешко научити занат, знао сам да ми је то потребно и да ћу тако помоћи породици. Пре тога сам се бавио пољопривредом, и даље се тиме бавим упоредо с овим послом. Ове машине се највише и употребљавају за то- припрему и транспорт сточне хране- истиче он.

Највише се траже мешаоне, пужни транспортери, миксери за осоку. Репроматеријал обезбеђују као и сви- према потреби и увек трагајући за повољнијом понудом.

-Све зависи од фирме до фирме, каква је цена, где, тако и ми набављамо. Све што продајемо намењено је за употребу у сточарској производњи, а сточарство у Мачви је најјаче у Србији, свињогојство поготово. Једно време се стабилизовало ширење афричке куге, међутим, поново је букнуло. Цена прасића и свиња је била веома лоша, то је много уништило ту грану пољопривреде. Надам се да ће доћи до неког опоравка. Ако потраје смена неизвесности и лоших прилика, онда неће- објашњава Александар.
За посао посебно значе олакшице које нуди држава, јер се онда заинтересовани лакше одлучују за куповину.

-Пољопривреда је у проблему, тако да много значи кад пристигну субвенције државе, јер је људима знатно лакше да то купе. На неке од производа иду и до 50 посто, тако да то пољопривредницима посебно олакшава живот, а и нама посао- наглашава он.

Сајмови и субвенције значе
Посећује сајмове пољопривреде на којима користи прилику да промовише своје производе. То су добра места за размену контаката и нова познанства која доносе шансу за будућу сарадњу.

Фото: "Глас Подриња"


-Сајам значи за контакт са бившим и будућим купцима, поготово због субвенција, да људи виде где, под којим условима и како могу да набаве оно што им је потребно. На Сајму пољопривреде у Шапцу сам од оснивања, у Богатићу нисам био, јер ме тамо већ сви знају. Осим тога, у шабачкој локалној самоуправи људи брзо добијају поврат средстава и лакше се одлучују за куповину на такав начин- сматра.

Посао му није тежак, јер треба мислити на породицу и оставити нешто будућим нараштајима.
-Производе испоручујемо по целој Србији, али одлазе и у окружење- Босну, Хрватску, Иако радим у Дубљу, а живим у Богатићу, немам на шта да се жалим. Људи прелазе и по стотину километара кад иду на посао, ја свега седам. Проводим од четири до шест- седам сати на послу, а обавезе које подразумева бављење пољопривредом ме свакако чекају кад дођем кући- закључује Александар.
Д.Д.

Најновији број

25. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa