Инфо

4. април 2024.4. апр 2024.
Фото: Глас Подриња

Фото: Глас Подриња

ЖИВОТ СТАРИЈИХ ОСОБА У ШАПЦУ

Новац и небрига највећи проблеми

Око 10.000 њих има пензију мању од просечне . Свакога дана имају по неколико пензинера који долазе да траже позајмице, углавном за лечење, али и за рачуне или у случај у смрти неког члана породице. Очекује се и боља сарадња са локалном самоуправом, за коју кажу да раније није уопште постојала, а сада се полако успоставља
Шабац има око 26.000 пензионера, а председница Удружења пензионера града Шапца Јелена Којић наводи да је више од половине њих због ниских примања у тешкој ситуацији. Око 10.000 њих има пензију мању од просечне . Свакога дана имају по неколико пензинера који долазе да траже позајмице, углавном за лечење, али и за рачуне или у случају смрти неког члана породице.

-Председник државе се труди у последње време да имамо веће пензије, али није то повећање адекватно. Оно иде процентуално, тако да они са највишим пензијама добију и највеће повећање, праведније би било да је линеарно, односно свима једнако. Пензионери су заборављени. Тренутно је у Шапцу, Сомбору и Сурдулици у току пројекат AGE+ који се реализује са Аустријском развојном агенцијом са циљем бриге о старијим од 65 година. Акценат је стављен на проблеме насиља над старима и небриге о њима, наводи Јелена Којић.

Петина становништва старија од 65 година
Попис из 2022. године показао је да је у Србији 22 одсто становништва старије од 65 година. Њих 22 одсто је у ризику од сиромаштва. Ипак, није само тешка материјална ситуација оно што мучи наше најстарије суграђане. Бројни су фактори који утичу на квалитет живота, а чини се недовољно интересовања да се овој популацији у Србији живот учини бољим.


Каже да је на неки начин у култури српског народа да се погрдно говори о старима и да треба још радити на превазилажењу тога. Са друге стране, код нас постоје генерацијске везе које су још доста јаке, док су на Западу породице отуђене и стари своје унуке једва и да познају, али им је животни стандар знатно бољи.

Удружење пружа могућност пензионерима да реше нека, за њих, нерешива питања.

-Имамо посмртни фонд, који није велики, али је корисан. Доста се користи наш фонд за позајмице које се враћају на рате, без камате. Преко Фонда ПИО реализују се бесплатни одласци у бање, што је ове године искористило око 1.060 пензионера из Шапца. Омогућавамо куповину дрва и угља на више месечних рата, као и пакета јунетине, рибе, или сухомеснатих производа, наводи Јелена Којић.
Игранке које Удружење пензинера организује четвртком у својим просторијам познате су у граду, не само међу пензионерима. Дружења се организују и на друге начине. Пружају могућност окупљања у својим просторијама ради играња друштвених игара, у клубу могу попити најјефтинију кафу или сок у граду, а готово сваког месеца се организују екскурзије по Србији.

Боља сарадња
Очекује се и боља сарадња са локалном самоуправом, за коју кажу да раније није уопште постојала, а сада се полако успоставља.

-Многе локалне самоуправе удружењима пензионера плаћају просторије и режијске трошкове. Код нас то нема, али имамо бесплатан превоз за све старије од 65 година у градском и приградском саобраћају. Идеја је реализована на нашу инцијативу и показала се изузетно корисно и јако много људи користи ову погодност, наводи Јелена Којић.

Активно старење
Концепт активног старења код нас још увек није довољно заживео. Према речима Александра Прицe многи стари не знају ни шта оно подразумева, али ни доносиоци одлука ни организације цивилног друштва нису довољно информисани о могућностима.

-Активно старење треба да почне пре него што човек оде у пензију. Ми немамо довољно радне снаге, а активно старење, између осталог, је битно и што се тиче укључивања људи који желе и способни су да наставе са радом. Оно што смо видели кроз ангажовање на терену, поготово у селима, јесте да људи не размишљају о старости, што јесте велики проблем. Са друге стране јављају нам се пензионери одређених струка, посебно из здравства и социјалне заштите, који желе да волонтирају како би се осећали корисније. Њима то значи и за опстанак менталне виталности, али је и допринос друштву, каже Александар Прица из асоцијације ДУГА.

Активно старење треба да почне пре него што човек оде у пензију. Ми немамо довољно радне снаге, а активно старење, између осталог, је битно и што се тиче укључивања људи који желе и способни су да наставе са радом. Оно што смо видели кроз ангажовање на терену, поготово у селима, јесте да људи не размишљају о старости, што јесте велики проблем


Додаје да немају тачно дефинисане програме када је активно старење у питању, него кроз праксу виде шта је потребно. Конкретно, реализовали су акције заједниког печења паприка пензионера из града са старим људима у селу, што се показало као изузетно корисно за све учеснике.

Фото: Глас Подриња


-Битно нам је повезивање „младих пензионера“ односно људи који су тек отишли у пензију са нашим најстаријим суграђанима у селима којима је понекад потребна само прича да би били задовољни. Уколико неком омогућите да оде код некога на село и да проведу неколико сати у квалитетној причи или неком заједничком раду, то је и за једне и друге корисно. Довољно је знати да има људи у граду који желе да доприносе и оних у селу који су вољни да некога приме на разговор и тако ће провести један леп дан заједно, каже Прица.

Истиче да код нас не постоји рачуница колико друштво кошта када неко оде у пензију, почне да пада у депресију. Истовремено, то значи неискоришћен потенцијал људи који оду у пензију, а психофизички су способни.

Град формирао Савет за унапређење положаја старих
Недавно је у Шапцу формиран Савет за унапређење положаја старијих у локалној заједници који чини седам чланова. Савет има за циљ да између осталог покреће одговарајуће иницијативе за унапређење сарадње са градским органима, стручним, хуманитарним и струковним организацијама и удружењима ради побољшања квалитета живота у старости, те иницира и подржава различите програме и активности у области старости и старења и њихову имплементацију у друштву, привредном и јавном сектору на подручју града Шапца.

Јелена Милошевић, председница Савета изјавила је на конститутивној седници да су старији веома значајни чланови заједнице и да је због тога битно да буду укључени у сва питања која се тичу развоја и друштвених питања у локалној заједници и у процесу доношења одлука.

Најновији број

25. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa