Инфо

21. март 2024.21. мар 2024.
Фото: У Athletics Centar

Фото: У Athletics Centar

Фељтон-у здравом телу здрав дух: Јелена Новаковић о вежбању

Суштина је самоприхватање

„Девојке, жене, схватите да не постоји ни један лек, капсула, супплемент или било каква дијета која вам може надоместити физичку акивност, верујте, још то ни најмудрији умови нису открили“
Драги наши читаоци и читатељке, од актуелног броја доносимо вам приче наших суграђанки и суграђана о њиховим искуствима када је реч о здравом односу према телу и духу. Трудићемо се да вам на различиите аспекте прикажемо добре и лоше стране физичке активности, здраве исхране, те вас позивамо да са нама поделите своја искуства и идеје.

За прво издање Фељтона одабрали смо, слободно можемо рећи нашу, Јелену Новаковић коју сигурно препознајете са ТВ екрана локалних телевизија, али оно што вероватно нисте знали да је она и лиценцирани фитнес инструкор. За себе каже да је мама једног Страхиње, супруга најдивнијег човека на свету, мастер економиста, новинар, презентер, ПР ФК „Мачва“, лиценцирани фитнесс инструктор Body Pump-а и део колектива Athletics centra Шабац, а не крије да овог лета слави 40. рођендан.

Фото: У Athletics Centar


Када и због чега си почела да вежбаш?
Од малена сам активна, бавила сам се спортом, али рекреативно, мало одбојком, помало атлетиком. Али тек у 25. години одлучујем да тренирам за себе и своје тело, што би рекли за своју душу. Моји тренинзи су били у фитнес клубовима у граду, мало фитнес, помало tae boo, и проналазим своју оазу здравља у Аthletics centru на Cross fit групним тренинзима и тренинзима Fitt mama, код Ивана и Тање Пајтић, брачног пара који води фукционалне тренинге. Тада већ мој Страхиња има око 4 године и ја као мама желим да своју форму вратим каква је била пре трудноће и гајења детета. Тада је то био мој мотив, а слободно могу рећи да је то и сада, одржати добру форму, оснажити тело и добро се осећати. Изглед и килограми, никада нису били мој примарни циљ, то је дошло само по себи.

И волите и поштујте себе на првом месту, видећете да ће љубав доћи и од других дивних људи који вас окружују а пуно је таквих


Да ли и сада имаш кризе, када вежбаш, али и када не вежбаш?
Моје кризе су када сам прехлађена, осећај слабости и немоћи, да могу да тренирам. То значи да је свака моја прехлада или спреченост да одем на тренинг више туга него криза. Ако кризе, да немам воље за тренинг и постоје, врло брзо их заменим осећајем кривице који би ме прогањао ако не одем, тако да такве кризе брзо пребродим и одлазим на тренинг, уверавајући се и знајући да ћу са тренинга доћи боље расположена, имаћу више енергије.

Шта ти је био највећи изазов тада, а шта сада?
Управо форма, имати снаге да се издржи читав тренинг, да се може дуго трчати, да се истрчи маратон и полу маратон, у мом случају било их је три, успешно савладана са добрим пролазним временом. Фантастичан је осећај када схватите да је ваше тело снажно и спремно, иако сам мала и ситна жена, ситне грађе, верујте да и себе оставим у неверици када неки комад намештаја сама померим, у то се уверио и мој супруг, приликом наших многобројних селидби. Осећај је непроцењив. Моја жеља је да форму одржим, сада и кроз тренинге снаге Body Pump-а, који су фантастични. Брзо трошите калорије, оснажујете тело малим оптерећењима са великим бројем понављања, такозвани reep ефекат, изграђујете мишиће и повећавате густину костију кроз тренинг у трајању од сат времена, трошите од 600 до 800 калорија. Body Pump топло препоручујем и као превентиву за нас жене код спречавања остеопорозе која нас све негде чека при наступању менопаузе, али и код дијабетеса, јер изградњом мишићне масе, ви изграђујете и мале инсулинске пумпе и рецепторе који се налазе у мишићима и тако телу омогућавате да се лакше избори са разградњом шећера у крви. Бенефити су бројни, ваше је да пробате и почнете, те се уверите и сами…


Шта сматраш да су најчешће грешке када девојке/жене почну са вежбањем?
Код самог почетка вежбања и увођења тренинга у недељну рутину, сматрам да младе девојке греше у превеликим очекивањима и недостатку стрпљења за ефекте и благодети које им тренинг може донети. Код редукције килограма, треба напоменути да девојке које почну са вежбањем морају бити свесне да инструктори немају магични штапић и да ти килограми не могу отићи само физичком активношћу већ и редукцијом исхране, умереношћу, променом јеловника, разноврсном исхраном, Никако изгладњивањем или још горе, преједањем након тренинга, када се апетит и појави. Тако да, девојке, умереност, стрпљене и дисциплина су чаробне речи и за тренинг и за исхрану.

Фото: У Athletics Centar


Колико нас оптерети слика идеалних женских тела, а можда неке од нас не могу да изгледају како смо замислиле?
Слажем се да не можемо мењати генетику, али можемо мењати поглед и перспективу. Нити једно тело није савршено, то не постоји. Ми можемо утицати да максимално поправимо и улепшамо оно што нам је природа дала, да то чувамо, да будемо здрави, да се оснажимо, да се лепше осећамо, да тако изградимо самопоуздање. Ствар је у прихватању и самосвесности. Присуством друштвених мрежа, инстаграма, виђамо нестварно лепа тела и фотошопиране призоре, препланула, затегнута тела, изражене облине, али кратко застанемо када то видимо, и схватимо да то није баш тако.

Фото: У Athletics Centar


И наравно, савет, препорука за девојке...
Девојке, жене, схватите да не постоји ни један лек, капсула, супплемент или било каква дијета која вам може надоместити физичку акивност, верујте, још то ни најмудрији умови нису открили. Ако већ не стижете да бар три пута недељно посветите време себи, одвојите простор у свом животу, макар и на сат времена за вежбање, гледајте да током дана имате макар кумулативну, укупну физичку активност, која ће ваше тело држати снажним, шетајте, дуго, немоје свуда ићи колима, на послу често устаните од лаптопа, прошетајте, истежите се када год можете. Што се тиче исхране, хајде да нам храна буде лек, а не да због хране пијемо лекове, то је све што ћу рећи о храни..

И волите и поштујте себе на првом месту, видећете да ће љубав доћи и од других дивних људи који вас окружују а пуно је таквих.
М.Ж.Б.

Најновији број

25. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa