Инфо

21. март 2024.21. мар 2024.
Фото: Приватна архива СУБНОР

Фото: Приватна архива СУБНОР

82. годишњица страдања Вере Благојевић и више од 1.200 грађана Шапца

Комеморативни скуп код спомен-обележја у Кленку

Мештани Кленка негују културу сећања, одржавајући спомен- обележје жртвама, грађанима Шапца и подручја Мачве на једном од највећих стратишта у Другом светском рату
Код спомен- обележја на ободу шуме Шицара у суботу је одржан комеморативни скуп поводом 82. годишњице страдања народног хероја Вере Благојевић и више од 1.200 грађана Шапца 1941. и 1942. године у Кленку, међу којима су били Срби, Јевреји и Роми, борци Мачванског партизанског одреда. Положени су венци и одата пошта страдалима.

Фото: Приватна архива СУБНОР


Култура сећања
Мештани Кленка негују културу сећања, одржавајући спомен- обележје жртвама, грађанима Шапца и подручја Мачве на једном од највећих стратишта у Другом светском рату.

-На овом месту под називом Шицара где постоје три, и иза, на сеоском путу Кленак- Грабовци, где постоје четири масовне гробнице, стрељано је између 1.200 и 1.300 Шапчана, припадника Мачванског партизанског одреда, Рома, Јевреја и међу њима 18. марта 1942. године и народни херој Вера Благојевић- рекао је Радослав Витомировић из Месне заједнице Кленак.

Фото: Приватна архива СУБНОР


У име града Шапца, венац на спомен- обележје положио је члан Градског већа задужен за културу Бранко Џиновић.

-Од изузетног је значаја да негујемо успомену на наше претке и жртву коју су поднели за слободу и да ту успомену и обележавамо као данас. Град Шабац је одувек био посвећен неговању културе сећања и то ће чинити и у будућности- поручио је Џиновић.

Почаст страдалима
Почаст страдалима традиционално су одали и представници СУБНОР-а града Шапца и Руме, СПС-а Шапца, Руме и Кленка, представници борачких организација, удружења за неговање традиције народно- ослободилачких ратова.

-Овде се налазе три велике масовне гробнице у којима су похрањени костури стрељаних Шапчана. Надам се да се то више никад неће поновити. СУБНОР је за мир и толеранцију, а дужни смо да обележавамо и памтимо све што су наши претходници нама оставили- истакао је Владимир Нинковић из СУБНОР-а.

Фото: Приватна архива СУБНОР


Предраг Вукмирић из СУБНОР-а Рума подсетио је да „обележавају традиције народно- ослободилачке борбе и свих ослободилачких ратова народа Србије“.

-Обележавамо и овај значајан датум. Сваке године долазимо овде, полажемо венце и цвеће и одајемо почаст свим страдалима у свим ослободилачким ратовима- навео је Вукмири.

Заједно, окупљени, подсећају на жртву страдалих, са жељом да им се примерним животом одуже и буду достојни наследници храбрих предака.
Д.Д.

Најновији број

25. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa