Инфо

21. март 2024.21. мар 2024.
Фото:ШПУ

Фото:ШПУ

12. изложба Секције за фотографију и дигиталну графику Школе примењених уметности у Срећној галерији Студентског културног центра у Београду

Гледајући уметност широм отворених очију

Поставка је отворена до 26. марта у Срећној галерији Студентског културног центра у Београду
Ученици Школе примењених уметност из Шапца, чланови Секције за фотографију и дигиталну графику, традиционално су представили своје радове у Срећној галерији Студентског културног центра у Београду. Поставка под називом Интервал отворена је за јавност до 25. маја, а чине је фотографије 18 будућих уметника.

Како је истакнуто на отварању изложбе, посетиоци могу видети мноштво различитих визуелних сензација, младих аутора на којим је забележено њихово трагање за аутентичним ликовним изразом кроз медиј фотографије.

„Ово је већ друга година како учествујем на изложби у СКЦ-у. Сматрам да је то одлична прилика за нас младе уметнике да свој рад изложимо у познатој галерији која има дугу традицију. На нашим изложбама присустни су и професори са уметничких факултета и професионални фотографи од којих можемо да добијемо критике и коментаре за наше фотографије, што нам је драгоцено за даљи рад. Драго ми је што је ове године изложба добила позитивне критике и што је била веома посећена. У сарадњи са нашим ментором Михаилом Симовићем учествујемо и на такмичењима и употпуњујемо знања у пољу фотографије.“, Лазар Радивојевић, ученик трећег разреда.


Милосав Пјешчић, уредник програма Срећне галерије истиче да већ дванаесту годину за редом, полазници Секције ове Школе, својим личним достигнућима, добијају место у годишњем програмском простору ове редакције.

-Свакако је важно напоменути да добар рад њиховог ментора, професора Михаила Симовића и исправна стратегијска оријентација, у педагошком смислу, директорке Школе Невенке Ђокић, резултирали су завидним нивоом њихових остварења који се најбоље може сагледати овом поставком. Квалитет радова насталих на часовима ове секције, потврђен је бројним наградама и признањима на републичким и међународним изложбама и смотрама – додао је Пјешчић.

Фото:ШПУ


Професор и ментор секције Михаило Симовић наводи да су млади аутори стасавали у дигиталној ери, што је усмерило њихово интересовање ка фотографији као облику уметничког изражавања.

- Стасавајући у дигиталној ери, у којој се добар део бивствовања изместио у хаотичну сферу виртуелних релација, преплављену различитим визуелним сензацијама, млади аутори трагају за могућностима аутентичног ликовног израза кроз медиј фотографије и то им полази за руком – рекао је професор Симовић и додао да су радови такође настали из фасцинације светом који их окружује.

Директорка Школе примењених уметности Невенка Ђокић истиче да је поносна на постигнућа ученика, те да ће увек имати подршку Школе и професора.

“Наша школа ми је пружила могућност да први пут држим фото-апарат у рукама и показала лепоту света фотографије. Захваљујући школи ја, већ другу годину заредом, учествујем на изложби фотографских радова у Студенском културном центру у Београду. Част ми је да се моје фотографије излажу, не само у Шапцу, већ и у главном граду. Наш ментор, професор Михаило Симовић, несебично усмерава и са осмехом мотивише све нас, чланове фотограске секције, како би нам фотографије биле што квалитетније. Драго ми је да имам таквог ментора уз којег брзо напредујем.“ Ања Јовановић, ученица трећег разреда.


-Изложба носи назив Интервал, а ако посматрамо интервал у математици, он може бити отворен, затворен, полузатворен и бесконачан. У симболичком смислу, наш интервал је бесконачан. Он нема границе, јер машта и таленат наших ученика немају границе. Они су по много чему посебни и волела бих да свет око себе и у себи и надаље посматрају широм отворених очију и да кроз свој објектив бележе и памте све оно што треба да буде запамћено, а ми смо ту да им будемо подршка и да им помогнемо да тренутке и слике тог света поделе и са другима.

Студентски културни центар, у оквиру годишњег излагачког циклуса Афирмација младих, промовише стваралаштво ученика и студената, а радови вишеструко награђиване секције Школе примењених уметности нашли су се дванаести пут у овом престижном излагачком простору.
М.Ж.Б.

Најновији број

25. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa