Инфо

21. март 2024.21. мар 2024.
Фото: "Глас Подриња"

Фото: "Глас Подриња"

Међународни сајам пољопривреде у Шапцу

Место сусрета пољопривредника и стручњака

На више од 200 штандова представљена је семенска роба, програм заштите и прихране биља, сточна храна, опрема за наводњавање, пољопривредна механизација, ...
Међународни сајам пољопривреде у Шапцу окупио је бројне излагаче из сфере аграра и посетиоце. Традиционално, Хала „Зорка“ била је место окупљања, рaзмене искустава, нових идеја и знања. Најновија достигнућа из области пољопривреде била су доступна произвођачима Мачве, Поцерине, Посавотамнаве, Подгорине, Азбуковице, Рађевине, Јадра и Срема. На више од 200 штандова представљена је семенска роба, програм заштите и прихране биља, сточна храна, опрема за наводњавање, пољопривредна механизација, ...

-Сваке године долазим на Сајам, има шта да се види, сазна. Мислим да је добро што постоји оваква манифестација у Шапцу. Не морамо да идемо у други град, место, све имамо овде – каже Душан Лукић.


Фото: "Глас Подриња"


-Задовољан сам како ове године све изгледа. Чини ми се да има више машина и прикључака. То највише гледам на Сајму. Да је више новца сигурно бих купио нов трактор. Овако, сналазим се са оним што имам – додаје Марко Јовановић.

Сајам је отворила министарка Јелена Танасковић напоменувши да је Шабац пољопровредни крај са значајним бројем пољопривредних газдинстава. Министарка је додала да је Сајам изузетно посећен, квалитетан, те да се нада да ће дуго бити место сусрета пољопривредника и стручњака.

Фото: "Глас Подриња"


-Желим да се захвалим на позиву комплетној управи града Шапца, пре свега градоначелнику и свима вама који сте ми омогућили да будем на Сајму и да отворим ову манифестацију која иначе у календарској пољопривредној години заузима изузетно високо место. Свака част организаторима и граду Шапцу на постигнутом резултату. Колико је држави пољопривредна производња битна, односно примарни пољопривредни произвођач, јасно показују бројке. Буџет који је увећан три пута, свака субвенција је увећана минимум 40 одсто. Приоритет у самој пољопривреди јесте увећање сточног фонда и обнова сточарства, а како се то ради, показује и град Шабац, сваке године има много већи број младих пољопривредника. Драго ми је због тога јер ове 2024. године тај број већ прешао 400 газдинстава чији су носиоци до 30 година, и свака част на томе – појаснила је министарка.

-Обиђем штандове, поразговарам са људима. Нешто чујем, нешто видим. Али је добро да постоји Сајам. Стање у пољопривреди је тешко. Увек је тешко, али се ради. Не можемо сада одустати и напустити све. Шта ћемо онда? Сналази се ко како зна – истиче Зоран Грујић.


Фото: "Глас Подриња"


Градоначелник Шапца др Александар Пајић истакао је да Град улаже у пољопривредну производњу и да ће то наставити да чини и у наредном периоду.

-Будући да Шабац има 80.000 хектара обрадивог земљишта и више од 10.500 активних пољопривредних домаћинстава само одржавање сајма је од велике важности, како за Град, тако и пољопривредне произвођаче. Заједно са својом државом наставићемо да будемо подршка својим пољопривредницима. У том погледу, ове године за реализацију мера у пољопривреди из буџета града определили смо 120 милиона динара. Уверен сам да ћемо у будућности још више улагати у пољопривреду. Наш град је поносни домаћин овом Сајму већ 14. пут у организацији Радио-телевизије ,,АС“ и Одељења за пољопривреду града Шапца. Ове године имамо око 200 излагача, компанија и фирми из земље и региона, што је до сада највећи број и то је оно што нас охрабрује. – појаснио је градоначленик Шапца.

Фото: "Глас Подриња"


-Мени је све одично. Изгледа баш као у Новом Саду. Свака част организаторима на трајању и труду. Желим им да што дуже трају и да сваке године буде све боље и посећеније – наводи Милош Петровић.


Највеће интересовање на Сајму пољопривредници су исказали за механизацију, те је неколико трактора и продато током манифестације. Најчешће их купују уз помоћ кредита и субвенција, но има и оних који су за куповину издвојили и готовину.

Фото: "Глас Подриња"


Сајам је реализован у организацији Радио телевизије АС и Одељења за пољопривреду, под покровитељством Града Шапца.
М.Ж.Б.

Најновији број

25. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa