Инфо

21. март 2024.21. мар 2024.
Фото: "Глас Подриња"

Фото: "Глас Подриња"

ОТВОРЕНА „ИСТОРИЈСКА СОБА ПРЊАВОР 1912-1918“

Поносни на славне претке

„Ниједно место у Србији није пострадало као Прњавор, те одавно заслужује једну овакву спомен-собу“, рекла је Драгана Јуришић, председница Друштва за неговање традиције ослободилачких ратова до 1918. „Драго ми је да једна мала месна заједница држи до свог националног достојанства, поноса и части и учествује у неговању традиција своје државе и свог народа“, навео је Зоран Антић, државни секретар Министарства за рад, запошљавање, борачка и социјална питања
“Историјска соба Прњавор 1912-1928” свечано је отворена у четвртак. Мини музеј, који се налази у просторијама Дома културе “Прњавор“, уприличило је Друштво за неговање традиције ослободилачких ратова до 1918. Прњавора. Историјска соба чува имена 1.300 стадалих из Прњавора у Првом и Другом светском рату, текстове и фотографије који документују ова страдања и историју села, али и оригиналне предмете и одликовања из Церске битке, Солунског фронта, балканских ратова, одреден Карађорђеве звезде...

Отварању је присуствовао велики број гостију из различитих установа и институција, свештенство, чланови Друштва из Београда и Прњавора.

Фото: "Глас Подриња"


-Претходном председнику Друштва за неговање традиције ослободилачких ратова до 1918, пре 15-ак година дала сам идеју да отворимо музеј, а он је предложио да се назове “Историјска соба“. Међутим, до пре неколико година нисмо имали простор. Када смо добили ову собу она је била неупотребљива. Санирали смо је угавном својим средствима и уз помоћ Савета Месена заједнице. Након што смо обновили просторију нисмо имали средстава да кренемо у реализацију музејске поставке. Тада се појавио Дејан Васић, наш Прњаворац, чији су претци страдали у Првом светском рату и желео је да помогне. Ја сам написала текстове, а он је сакупио експонате и сва потребна документа која су могла да се нађу. Заједно са њим је радило још тридесетак потомака, тако да се то претворило у лепу акцију и доста радова нам је урађено бесплатно, рекла је Даринка Рајичић, председница подружнице Друштва за неговање традиције ослободилачких ратова до 1918. године Прњавор.

Даринка Рајичић, Фото: "Глас Подриња"


Дејан Васић из оправданих разлога није присуствао отварњу, али ту је био његов сарадник на овом пројекту, Жељко Веселиновић. Наводи да им је, поред Даринке Рајачић, велика помоћ и подршка пружена и од стране Драгане Јуришић, председнице Друштва за неговање традиције ослободилачких ратова до 1918.

Жељко Веселиновић, Фото: "Глас Подриња"


-Средства за опремање “Историјске собе“ смо лако сакупили. Доста мештана се одазвало, али и наши из дијаспоре, тако да смо новац брзо сакупили. Захвални смо њима, али и онима који су помогли радовима. Прњаворци су нам дали ретке, а изузетно вредне предмете, који су сада експонати у овом мини музеју. То су предмети који су припадали њиховим прецима, имамо чауре од пешадијског наоружања, хаубица, ордење, албанске споменице, чутурице, двогледе. Овде је сада историја у малом Прњавора и свих његовим 1.300 жртава, рекао је Веселиновић.

Председник Савета Месне заједнице Прњавор Милош Јекић захвалио је свим мештанима који су допринели остварењу идеје „Историјске собе“, а посебно Дејану Васићу, као и Драгани Јуришић, али и свим гостима који су одвојили време како би увеличали овај догађај.
-Спомен соба је битна за село, она показује шта су наши преци доживели кроз историју и колико њих се жртвовало да би нама омогућили да данас живимо у слободи. Због тога имамо и част и обавезу да чувамо сећање на њих, негујемо нашу историју и традицију, културу и обичаје. Без тога ми немамо идентитет. Хвала им за све што су учинили за нас, а најмање што ми можемо је да чувамо успомену на њих. Соба подсећа на један безуман период који је десетковао мештане Прњавора и надамо се да ће у наредном периоду бити интересантна и просветним радницима који би довели децу ван нашег села како би се и они боље упознали са овим делом историје, рекао је Милош Јекић и додао да ће „Историјска соба“ бити доступна свима који желе да је посете.


Драгана Јуришић, председница Друштва, истакла је заслуге подружнице Друштва Прњавор, али и свих мештана Прњавора који су радили на реализацији идеје стварања “Историјске собе“. Подсетила је да су мештани учествовали од почетка у оствањивању идеје, од чишћења и сређивања простора, до давања личних предмета својих предака.

Драгана Јуришић, Фото: "Глас Подриња"


-На овом месту чуваће се успомена на њихове трагично страдале претке. Ниједно место у Србији није пострадало као Прњавор, те одавно заслужује једну овакву спомен-собу. Наручито је трагично то што су страдали углавном цивили, ван зоне војних дејстава, и што су убијани на најсвирепије могуће начине. Тим поводом, Прњавор је једино место које је указом Краља Александра из 1934. године одликовано орденом Карађорђеве звезде четвртог степена са мачевима, а који смо недавно успешно вратили становницима Прњавора, рекла је Драгана Јуришић.

Зоран Антић, државни секретар Министарства за рад, запошљавање, борачка и социјална питања подсетио је да се ове године обележава 110. годишњица од почетка Првог светског рата и победа на Церу и Колубари, али и 20. годишњицу погрома српског народа на Косову и Метохији и 25. годишњицу одбране Србије и страдања нашег народа у НАТО агресији на СР Југославију.

Зоран Антић, Фото: "Глас Подриња"


-Прњавор је дао немерљиве жртве, још од времена Карађорђа и Милоша. Драго ми је да једна мала месна заједница држи до свог националног достојанства, поноса и части и учествује у неговању традиција своје државе и свог народа. Надам се да ћемо као Министарство наставити сарадњу и са Градом Шапцем и са МЗ Прњавор, као и са Друштвом за неговање традиције, рекао је Зоран Антић.

Александар Јовановић, начелник Градске управе града Шапца изразио је да му је част и задовољство што учествује у отварању “Историјске собе“ која има за циљ чување и неговање сећања на страдање и херојство мештана Прњавора.

Александар Јовановић, Фото: "Глас Подриња"


-Најочитији споменик страдња Прњавора и овог дела Мачве у Првом светском рату је “Ћеле кула Западне Србије“ - Спомен костурница у порти цркве Светог пророка Илије. Значајним споменицима сећања додајемо и ову спомен собу која ће представљати важно место сећања на све страдале, али и едукативни просторе за све посетиоце, рекао је Јовановић.

Током свог обраћања на свечаном отварању Даринка Рајичић подсетила је окупњене на најтеже дане за Прњавор. Аустроугари су у село ушли 12. Августа 1941, а њихова прва жртва била је девојчица од 12 година која је хранила свиње. Мештане су убијали, живе бацали у јаме и спаљивали. Најмлађа жртва имала је само три месеца, а најстарија 92 године. Само током тог првог напада убијено је више од 220 мештана.


Након свечаног отварања и освештавања “Историјске собе“ гости су посетили ОШ “Краљ Александар Карађорђевић“ чији су ученици припремили пригодан програм.

Најновији број

25. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa