Инфо

3. фебруар 2022.3. феб 2022.
Пепелница стрних жита (Ерyсипхе граминис)

Најраширенија болест житарица

Најчешћа болест житарица и географски најраширенија је пепелница. Свака врста житарица је нападнута од специфичног патотипа ове гљиве.

Штете долазе од чињенице да пепелница омета нормалну функцију листа и стабљике. Просечни губици приноса пшенице износе 5-10% док су код јечма дупло већи.

Код напада пепелнице долази до мањег усвајања скроба у зрно, па тиме и смањења квалитета зрна.
Пепелницу није неопходно сузбијати превентивно али не сме се дозволити да захвати већу површину биљке.

Губици приноса настају када пепелница у време формирања зрна захвати горњу трећину биљке нарочито лист заставичар и клас.

Симптоми развоја пепелнице у почетку се тешко уочавају. Примарна зараза захвата основу доњих рукаваца, односно стабла, на местима где је усев најгушћи.

Касније захвата лист и болест се постепено шири ка горњим деловима биљке. На зараженим деловима развија се бела пахуљаста навлака, прво у виду гомилица које после прекривају целу површину листа и добијају сиво-смеђу боју.

Развој болести зависи од температурних услова и влажности ваздуха током марта и априла. Топло и суво време у овом периоду доводе до интензивирања раста.

Хемијско сузбијање пепелнице треба примењивати само у случају када се процени да ће се зараза проширити и на горњу трећину биљака нарочито лист заставичар и клас.

Хемијске мере заштите се спроводе у оквиру заштите против проузроковача сиве пегавости листа пшенице.
Слободан Гошић ПССС Шабац

Најновији број

25. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa