Инфо

10. фебруар 2022.10. феб 2022.
Митровић на дуелу у Шапцу

Митровић на дуелу у Шапцу

БРАНИСЛАВ МИТРОВИЋ, КАПИТЕН РЕПРЕЗЕНТАЦИЈЕ СРБИЈЕ

Част о којој сам сањао

Токио није ни био нужно последња станица. Највећа част у каријери је звање капитена Србије. „Непобедиви“ мајстори ватерпола и још бољи људи. Градимо нову генерацију спремну да понови успехе претходне. Неизбежан притисак високих очекивања. Ватерполо у Мађарској попут кошарке код нас
Када освојите буквално све трофеје које можете и када остварите дечачке снове, тешко је пронаћи мотив да трајете и даље на највишем нивоу. Тешко је, али не и немогуће. Бранислав Митровић, дугогодишњи чувар мреже, од недавно и капитен ватерполиста Србије толико пута је започињао преокрете у базену, када је било тешко и чинило се немогуће. На крају Олимпијских игара је размислио о свему и схватио да више нема пехара за који ће изгаратати, али да нигде нема ни такве атмосфер проткане чашћу као што су репрезентативни изазови. Они напоре, тренинге и каријеру чине вреднима и у њима вреди уживати.

-Нисам ја ни планирао да Токио буде моја последња станица. Био сам међу седам момака који су по годинама најискуснији и на крају олимпијског циклуса увек се прави процена састава за наредни. Увек је фокус на изградњи тима за наредне Игре. Они су одлучили да ставе тачку на величанствену репрезентативну каријеру, ја сам селектору Савићу рекао да на мене може да рачуна, уколико процени да могу бити од помоћи, он је тај који одлучује. Добио сам позив и част ми је што селектор има поверења и што могу још да помогнем репрезентацији – почиње за Глас Подриња Бранислав Митровић, капитен Србије, познат и као Бане несавладиви.

Биографија
Бранислав Митровић је рођен 1985. године у Новом Саду. Каријеру је започео у Војводини, потом наступао за Партизан, одакле 2010. године одлази у Мађарску. Најпре је бранио у Ференцварошу, потом Дебрецину, а од 2014. до 2018. је члан Егера где је био и капитен. Две године је бранио за Будимпешту и од 2022. је у Вашашу. Освојио је две олимпијске титуле, једну светску и пет европоских са репрезентацијом уз мноштов медаља у другим такмичењима. У клупској каријери има три титуле и четири Купа Србије и Мађарске.
Завршио је Факултет техничких наука у Новом Саду, а аутор је и књиге „Преокрет“, специфичне аутобиографије у којој је говорио о промени у каријери и начину исхране који га је водио до врха.


Име у вечност Митровић је уписао наступајући у генерацији коју ће, не само српски, већ и светски ватерполо памтити као јединствену и непоновљиву, као репрезентацију која је у једном тренутку била власник златних медаља у свим постојећим такмичењима сениора. Постали су узори и идеал за наредне генерације.

- То нису само мајстори овог спорта, већ велики професионалци и сјајни људи пре свега са којима су све авантуре биле незаборавне и успеси сачувани за читаву вечност. Неке момке из актуелног састава познајем, неке ближе упознајем током репрезентативних припрема и оно што је најважније је да имају све предиспозиције да наставе низ сјајних постигнућа. Реч је о одличним играчима, дисциплинованим појединцима који желе да стасавају у корист тима и момцима са људским квалитетима неопходним да се изгради атмосфера која је велика снага репрезентације била у претходном периоду.

Нови степени у већ феноменалној каријери за Митровића је капитенско звање у једној новој генерацији српске ватерполо репрезентације. У каријери је имао и то искуство на клупском нивоу, али и узоре за учење на репрезентативном.

Фото: Прив. ФБ профил, Злато у Рио де Жанаиру


-Нисам први пут капитен у каријери, био сам то у Егеру, али јесам носилац почасти први пут у репрезентацији и то је још један виши ниво. Част о којој сам сањао. Када сте изабрани за капитена, лако дате потврдан одговор, то се не одбија, међутим у првим слободним тренуцима морате да саберете утиске и емоције радости и поноса умирите не заборављајући на одговорност коју имате као капитен. У каријери сам, на клупском, а посебно репрезентативном нивоу имао капитене од којих сам могао да учим шта то значи и шта се очекује од некога ко је први међу једнакима. Мислим да сам свестан одговорности и оно што сам обећао свима је да ћу се сваки минут трудити да будем на нивоу капитена врхунске репрезентације каква је Србија.

Свестан је да ће велики притисак бити на момцима које предводи. Бранислав ће се потрудити да притисак преузме на себе, како би млађиу могли да покажу велики квалитет.

-Очекивања су производ низа добрих резултата. Јасно да ће увек важити за кандидате, не само за медаљу, већ за злато. Истовремено ће ривали имати страхопоштовање, као и посебан мотив када играју против Србије. Конкуренција у светском ватерполу је све јача, те уз традиционално јаке репрезентације стасавају генерације добрих играча у другим државама и очекујем све неизвеснија такмичења. Као капитен, преузимам на себе одговорност да их не оптеретим притиском, већ да заједно градимо самопоуздање које ће омогућити да покажу сав квалитет када је најпотребније. Апсолутно сам се уверио у њихов потенцијал и могућности зато и верујем да уз прави приступ имамо све предиспозиције да још дуго Србија буде велесила у ватерполу. Изузетно је важно да имамо селектора који зна како се осваја апослутно сваки трофеј, који је умео да остварује велике преокрете и ко ће умети да да прави савет у правом тренутку на прави начин.

Шабац – град успомена
Србију је Бранислав Митровић предводио у Шапцу на утакмици Светске лиге, што је његова прва посета реконструисаном базену, али не и ватерполо посета нашем граду.
-У млађим категоријама сам често долазио у Шабац, на ондашњи базен „Зорка“. Увек смо уживали на тим турнирима, имао сам добре резултате и лепе успомене носим са овог места са почетка каријере. Драго ми је што је Шабац и као клуб један од стожера нашег ватерпола данас – рекао је Митровић.


Када узбуђење достиже врхунац и тим се окупи још једном пред знак за прво пливање, капитен је још једном тај који има последњу реч остатку тима у скупу испред гола.

-Нема универзалног говора, нити неких сталних ставки. Зависи од ривала, а пре свега стања играча пред меч. Посматрам на загревању и по погледу и покретима донесем закључак да ли су жељни или уплашени, осетим атмосферу на базену и онда пред окупљање проценим шта је најважније да се изговори. Некада, када је све у најбољем реду, када видите глад за победом и самопоуздање, довољно је рећи „Момци, само јако“, а у другим ситуацијама морате ободрити на посебан начин тим. Говор је спој ривала, такмичења, атмосфере и тренутка.

Више од деценије Митровић клупски траје у Мађарској. Ватерполо је у северном суседству проглашен националним спортом и постоји посебан однос према њему заснован на традицији и успесима.

-Ватерполо би у Мађарској упоредио са кошарком код нас. Имају дугу традицију спорта и онда су деца од малих ногу научена ватерполу. Имају одличне услове, деца одрастају у базену и играју ватерполо, као што код нас многи квартови имају теребе за баскет и деца убацују у кош у првим годинама живота. Ипак, то не значи да ће увек имати најквалитетнији тим, али ће као и код нас увек ниво очекивања од репрезентације бити највиши и у обавези су да смену генерација спроведу на „најбезболнији“ начин, јер јавност нема разумевања за оправдања лоших резултата.

Лига је изузетна, посета велика, међутим и то се мења, а свакако атмосфера из Шапца са дуела против Италије је недостижна било где.

-Атмосфера каква је била у Шапцу је непоновљива и у то нема сумње. Надам се да ћемо ускоро поново бити домаћини на Градском базену и имати такву подршку. У периоду короне значајно је умањена посета у Мађарској, али баш традиција о којој сам говорио доводи редовне гледаоце на трибине и присутна су улагања због којих постоји много добрих екипа које могу да победе најбоље. Мењају се шампиони и у готово сваком колу имате по неко изненађење што увећава популарност спорта. Важно је што и Србија поново има јаку лигу, јер тако ватерполо остаје у фокусу и на клупском нивоу, на недељном плану.
Д. Б.

Најновији број

28. март 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa