Инфо

17. март 2022.17. мар 2022.
Фото: "Глас Подриња"

Фото: "Глас Подриња"

Изложба у Културном центру Шабац- Раде, Милоје и Душан

Станкеља и пријатељи

Раде Станковић Станкеља, Милоје С. Лукић и Душан Бујишић на заједничкој изложби у Културном центру у Шапцу. Њихова дела иако различита и припадају другачијим ликовним световима чине њихов међусобни однос занимљивим и садржајним
-Изложба под називом Станкеља и пријатељи је мала, интимна ретроспектива три сјајна уметника који већ деценијама сликају и стварају свој интимни, ликовни свет. Поставка сублимира ликовно стваралаштво Рада Станковића Станкеље, сликара који је своје уметничко и професионално деловање дуги низ година везивао за Шабачко позориште, а поставком у Галерији Културног центра са пријатељима Милојем Лукићем и Душаном Бујишићем представља једну врсту који би могли да назовемо од „Традиције до савременог“ - истакла је историчарка уметности и уредница ликовног програма Соња Петровић Јагић о поставци нагласивши да се изложбом представља широк спектар уметничког искуства три аутора, Рада Станковића Станкеље, Милоја С. Лукића и Душана Бујишића.

-Њихова дела скоро дијаметралано супротна као да припадају различитим световима што њихов међусобни однос чини занимљивим и садржајним, чак и едукативнијим. Њихов уметнички пут дуг је преко четири деценије.

Пријатељи по уметности
Раде Станковић Станкеља рођен је 1955. године. Завршио је Вишу педагошку школу- ликовни смер у Београду. Члан је УЛУС-а. У Шабачком позоришту осликао је велики број сценографија, кулиса, рикванда и других елемената декора. Како је истакнуто на отварању поставке Станковић је тихо и ненаметљиво провео радни век, али је увек „говорио“ специфичним језиком изузетног уметника.

-Чекали смо прави тренутак за изложбу и након пандемије, одлагања сада се све поклопило. Идеја је потекла да на једном месту буду радови три пријатеља. Наше дружење је спојило и уметност и различитост. Као посебност бих издвојио слику губера који се ткају у Србији већ вековима. Они су као својеврстан бар код који је настао пре него што су Американци почели да га користе. У њима је уткана наша судбина и наше порекло, колективно памћење и генетски код - навео је Раде Станковић.
Милоје С. Лукић рођен је 1954. Године. Завршио је Педагошку школу у Београду. Излагао је на више изложби у Шапцу, Београду, Љубовији, Крупњу, Никшићу, Рисну и Светом Стефану и многим другим местима. Његова дела се налазе у колекцијама широм света. Као уметник из свог богатог сликарског опуса за поставку издвојио је неколицину радова који га карактеришу као неоренесансног уметника који класичним техникама постиже цртеж, композицију и атмосферу на сликама.

-Сликам и стварам већ четири деценије, те је тешко све сублимирати у неколико речи. Моја уметност је блиска бароку и ренесанси, тек понекад имам „излете“ у друге правце, односно експресионизам, али дубоко верујем да моје слике најбоље говоре и дочарају све - нагласио је Милоје С. Лукић.

Душан Бујишић рођен је 1954. Године у Шапцу. Од 1973. године излаже на самосталним и колективним изложбама. Члан је УЛСШ и добитник више награда из области цртежа, акварела, сликарства. Његова дела су у приватним колекцијама у земљи и иностранству. Сликар невероватне стваралачке енергије на изложби у Културном центру представио се новим цртежима којима исказује лично виђење данашњице и света.

-Нова дела су некако визионарска, јер интуитивно осећам шта се дешава у свету и куда иде планета. Ковид, страхоте рата, су мотиви на мојим најновијим делима. Можда делује тамно и мрачно, али то је оно што осећам и што сам пренео на платно - рекао је Душан Бујишић.

Поставка је отворена до 23. марта, а улаз у Галерију је бесплатан за све посетиоце.
М. Ж.

Најновији број

25. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa