Инфо

31. март 2022.31. мар 2022.
Фото: "Глас Подриња"

Фото: "Глас Подриња"

ПРОИЗВОЂАЧИ МЛЕКА ИЗРАЗИЛИ НЕЗАДОВОЉСТВОМ СТАЊЕМ У МЛЕКАРСТВУ

Млеко потекло центром Шапца

“Уколико се нешто не буде предузело након овог скупа, следе радикалније мере, да ли ће то бити протесне вожње или блокаде, видећемо Имамо само два захтева: да нам држава да кукуруз из робних резерви и да цене буде 30 динара виша по литри млека”, рекао је Милан Пајић, произвођач млека из Бадовинаца, председник Скупштине Удружења произвођача млека Мачванског округа
Произвођачи млека из Мачве, Поцерине, Посавотамнаве и Једра у петак су се окупили испред зграде Градске управе у Шапцу да искажу незадовољство стањем у млекарству. Млекари су симболично просули свој производ у шахт. Тражили су веће откупне цене по литри млека и најавили да ће радикализовати протесте уколико им Министарство пољопривреде и Влада Републике Србије не изађу у сусрет.

-Скуп смо најавили. Послали смо захтеве у ресорно Министарство и није било никаквог одговора. Изашли смо да покажемо незадовољство и са каквим проблемима се боримо у производњи млека. Уколико се нешто не буде предузело након овог скупа, следе радикалније мере, да ли ће то бити протесне вожње или блокаде, видећемо.

Наши захтеви су једноставни: да се једном ураде паритети наше производње и да их ускладимо са трошковима инпута те производње и да више не губимо на крајњем проиводу. Имамо само два захтева: да нам држава да кукуруз из робних резерви и да цене буде 30 динара виша по литри млека, рекао је Милан Пајић, произвођач млека из Бадовинаца, председник Скупштине Удружења произвођача млека Мачванског округа.

Према његовим речима цена млека сада је од 28 до 45 динара по литри, без премије. Додао је да могу и да се одрекну премије, ако им се производ плати онолико колико вреди.

-Морамо истрајати у овоме. Боримо се против власти која нам је наметнула ово. Боримо се против опозиције која нас не подржава. Позивам све савесне грађане, произвођаче сточне хране, ветеринаре, све који имају везе са произвођачима млека да нас подрже, рекао је Милан Пајић на скупу и додао да, иако производи око 1.000 литара млека дневно од тога више не може да школује децу и да плаћа рачуне.

Подршка пролазника
Произвођаче млека подржали су и неки од пролазница, а једна суграђанка изразила је жељу и да им се обрати. Присутнима је говорила о својим проблемима са здравственим системом и поручила им да решење проблема лежи у одређеној мотки коју српски народ воли да помиње у сличним ситуацијама.
-Све вас подржавам. Сељаци су много обезвређени и то одавно. Нема поштеног политичара, ни лепе бабе ни мирног детета, рекла је ова суграђанка, која се није представила.


На скупу је говорио и Милан Милаковић из Мионице, победник Новосадског сајма. Према његовим речима, стање је такво да се сетва доводи у питање.

-Прошле године цена мог млека је била око 40 динара, а ђубрива испод тога. Ове године цена млека је пар динара виша, а цена ђубрива је отишла и 400 одсто, зависно од произвођача. Једино решење је да цене млека буду реалне, да прате цене репроматеријала, рекао је Милаковић.

Дејан Петровић из Матичне службе “Агромат плус”, који се дуго бави матичном евиденцијом домаћих животиња, истакао је да потпуно разуме проблеме произвођача.

-Бројно стање говеда се у последње време драстично смањује. Последња два месеца 591 крава у мојој матичној служби је мање и сва та грла су завршила у кланици. То су све произвођачи млека. Ово није политички скуп него борба за опстанак. Према неким подацима којима располажем никада теже није било. Без помоћи државе и млекара, велики произвођачи млека су врло брзо у ситуацији да ће своје фарме морати да затворе. Мали су у још горој ситуацији, рекао је Петровић.

Један од већих произвођача из овог краја, Горан Васић из Маова нагласио је да је флашица од пола литре воде 70 динара. Истакао је да је њега млеко одгајило, а крава га извукла из сиромаштва, али и да су читаву Србију крава и шљива извукле из сиромаштва.

-Шабац је у бившој Југославији био синоним за млечно говедарство, а Шабачка млекара препознатљив бренд. Да је среће, данас бисмо у Шапцу имали дане млека, а не протесте због ситуације у производњи млека. Пољоприведа у Србији се угњетава 30 година. Већ годину дана причамо да је алармантна ситуација. Држава треба да има институције које решавају проблеме. Ванредна је ситуација због цена свега. Ми имамо ситуацију да је кукуруз са 20 динара од прошле године, сада дошао на 40 динара.

Никога не занима како ће сточни фонд да преживи. Одговор из Министарства на наше предлоге немамо. Ово симболично просипање млека јесте грех, али зар није грех и ово што нама раде. Предлагали су нам да делимо млеко, па ми то и радимо.

Скуп у Шапцу је подржао и Златко Кокановић, произвођач млека из Горњих недељица који је замолио грађане да 3. априла промене власт.

Нико од политичара није присуствовао скупу у петак.
Произвођачи млека су се у понедељак обратили и председнику Србије Александру Вучићу.
М.М.

Најновији број

18. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa