Инфо

31. март 2022.31. мар 2022.
Пролећна прихрана  обавезна мера
Значај азота у ђубрењу озимих култура

Пролећна прихрана обавезна мера

Азот је најважнији елеменат у исхрани свих биљних врста. Најзаступљенији је у минералним и органским ђубривима. У индустрији минералних ђубрива производи се 50 % Н, а сви остали елементи чине осталих 50 %. Азот је посебан и због тога што се у индустријској производњи налази у три облика: амидни, амонијачни и нитратни. Јавља се у сва три агрегатна стања: гасовитом, течном и чврстом, при чему се тако може и применити.

У стајском ђубриву и биљној маси налази се у органском облику и минерализацијом се претвара у амонијачни облик па у нитратни који тек тада постаје приступачан за биљке.
Неке биљке у малим количинама могу усвајати и амонијачни азот, мада се већина азота у земљишту трансформише до нитратног облика и биљке га у тој форми лако усвајају.

Веома битна карактеристика азота је његова топљивост и покретљивост у земљишту, па су због тога и велики губици азота. Део азота се губи у гасовитом стању, у облику амонијака, али се највећи дио губи у нитратном облику испаравањем водом. Такође, испирање азота је специфично за различите типове земљишта, за различите биљне врсте, а зависи и од темпаратуре, количина падавина, тако да је азот елемент који се стално испитује при искоришћавању у биљној производњи. Азот највише утиче на обликовање и хабитус биљне розете код свих биљних врста, а истраживања су усмерена на најповољније облике азота у датим условима који су погодни за биљке, а такође се истражује оптимална количина, како би се осигурао највиши принос уз најмање губитке азота. Примењује се 3-5 пута, а понекад и чешће, а у сушним условима се користи више пута преко листа (фолијарно).

Тако се азот користи у основном и стартном ђубрењу 2-3 пута, а може и више преко листа.
У јесен треба редовно користити НПК ђубрива, а за то се бирају формулације са ниским садржајем азота 5-10%, како током јесени и зиме кад има доста падавина, не би настали већи губици испирањем. У ту сврху, користе се амидни и амонијачни облици азота, мање склони испирању него нитратни азот. НПК ђубривима се у јесен заоравају, тако да количина азота у унетом уделу ђубрива износи 1/3. При сетви озимих усева у припреми земљишта за сетву може се користи још и амидни азот у форми УРЕА-е. Овај облик азота најмање је подложан испирању, јер се спорије претвара у амонијачни и нитратни азот.

Трансформација азота углавном зависи од влаге и темпаратуре, а од тих фактора зависи раст и развој биљака. На тај начин усеви у јесен остају недовољно нахрањени, јер се усваја мало азота уколико се уноси УРЕА која стиже на усвајање тек после 30-40 дана. Такође, већина пољопривредника прихрањује усеве у прољеће кад вегетација интензивно крене, и тада уношење УРЕА-е не значи много. У савременој пољопривреди, јесење основно ђубрење треба обавезно извршити, јер само у то време, укупни оранични слој се може снабдети теже покретним елементима фосфором и калијумом.

Обично се тада уносе 2/3 фосфора и калијума, али и редовно одређена количина азота. Колико се азота уноси у јесен, зависи првенствено од типа земљишта, количине падавина, темпаратуре у том периоду, а највише о садржају хумуса у земљишту и количини биљних остатака из прошле производње.
Жеља сваког пољопривредника је да примени онолику количину азота која ће поспешити разградњу биљних остатака и део органског азота претворити у минерални, једини биљкама приступачан.

Истраживања показују да количина азота која се може применити без бојазни од испирања, може бити већа или мања ако се заоравају жетвени остаци као нпр кукурозовина, лишће и глава шећерне репе и пострни усеви. Ту се посебно додаје 40-60 кг/ха азота, како би се избегла-азотна депресија (биљна маса веже за себе азот, који онда у битном тренутку недостаје засејаним усевима).

Пролећна прихрана азотним минералним ђубривима је обавезна и редовна мера, јер биљке из зиме излазе исцрпљене и свакако им је потребна одређена количина азота за даљи пораст.
дипл.инж. ГОРДАНА РЕХАК ПССС Шабац

Најновији број

28. март 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa