Инфо

31. март 2022.31. мар 2022.
РЕЧ СТРУЧЊАКА

Пролећна сетва луцерке

Луцерка спада у најбоље протеинско храниво сточарске производње нарочито у млечном говедарству. Као таква доста је заступљена у сетвеним структурама наших газдинстава. Луцеришта се могу заснивати како у јесен тако и у пролеће. Најбоља сетва је после стрних жита,међутим ако је сушни период изражен па ницање неће бити добро, сетва се може извести у рано пролеће. Треба нагласити да пролећна сетва није издашна као јесења ако су агрометеоролошки услови нису у граници оптимума.

Препорука је за што ранију пролећну сетву уз праћење метеоролошке ситуације касних мразева. Главни проблем тек никле луцерке је мраз, тако да минус 2-3 степена испод нуле може да уништи тек изникле биљке. Одрасле биљке подносе и минусе до 15 без последица. Луцерка воли дубока хумусна земљиста добрих физицко хемијских особина, Пх од 6,5-7 био би идеалан како за ницање тако и за дузи низ година трајања.

Растресита земљишта,доброг водно ваздушног режима су предуслов доброг укорењивања као и лакшег подносења сушног периода. Луцерка дуже траје на земљишту богатијем калцијумом, па се предлаже да се после рада анализе плодности тла изврши и уношење потребних количина кречног материјала како би створили што оптималнији услови за њен раст и дуже трајање.

Сетву треба извести у добро припремњено земљиште,препоручена је механизована сетва. У зависности од типа земљишта и дубине сетве су различите, на лаким 2-3цм док на тешким 0,5 -1цм. Како је битна влага за ницање мора се водити рачуна да ницање избегне могуће мразеве. Агротехничка операција ваљања је потребна како би ницање прошло сто уједначеније. Стартна ђубрива треба унети у основној обради која обезбеђује доста дубок орнични слој у противном продубити га подривањем. Како луцерку сејемо на дужи низ година тако се и макроелементи заоравају у количинама бар за 2-3 године.

Корен луцерке је азотофиксатор па азота треба само у првом периоду,касније биљка усваја потребе истог из ваздуха. Веће количине азота могу се лоше одразити на развој квржица корена које преузимају усвајање азота. Потребе луцерке према фосфору у једној сезони су 180-200кг а калијума 100-140 кг. Самим тим основно ђубриво са нагласеним фосфором. Како би луцерка трајала што дуже мора се борити са коровима, постоји палета средстава како против усколисних тако и широколисних, непраћењем популације корова луцериште се може из губити.

Луцерка може дати принос од 15-16 тона квалитетног протеинског оброка. Због тога се ваља потрудити и обезбедити оптималне услове за сетву.
Дипл.инг. Сушић Јован

Најновији број

28. март 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa