ЈЕЛЕНА ДРАГИЋЕВИЋ ИЗ БОГАТИЋА ПОБЕДИЛА НА РЕПУБЛИЧКОМ ТАКМИЧЕЊУ КУВАРА У КРАГУЈЕВЦУ
Препоручила је петица
Златна медаља за „пилећи филе са сосом од кајмака и бадема на пиреу од броколија“. Награде нису неуобичајена појава за ученике куварства Мачванске средње школе у Богатићу
Знатижеља уз предани рад и упорност, одувек су били одлика ученика куварског смера Мачванске средње школе у Богатићу, који постоји од 2010. године. Најновији пример за то је Јелена Драгићевић из Богатића, ученица завршног разреда ове школе, која је на недавном Републичком такмичењу кувара одржаном у Крагујевцу у категорији по избору од понуђених намирница за две особе, припремила пилећи филе са сосом од кајмака и бадема на пиреу од броколија. Јелена је освојила златну медаљу и диплому у конкуренцији 25 средњих школа из целе Србије.
КУВАРИ СА ОДЛИЧНИМ „ПЕДИГРЕОМ“ Ова вест није много изненадила ни Јеленине колеге ни наставнике, једине средње школе у Богатићу, знајући колико је ова ученица вредна и пажљива на сваком школском часу, а посебно оним из куварства, које врсни просветари изводе у посебном, добро опремљеном кабинету.
Мачванска средња школа је 2013. године освојила треће место у категорији јела по менију на такмичењу у Сокобањи. Слично је било и у Новом Саду 2016. године, када су се такмичили у категорији јела по избору. Друго место није изостало 2015. године (јела по менију) у Крагујевцу. Наравно, најсветлија признања су из 2017. године, поново у категорији јела по менију са такмичења у Смедереву и ово најновије, јела по избору( Крагујевац ).
О свему овоме најбоље сведоче урамљене дипломе и окачене на зид пред кабинетом за куварство.
-Имамо поново заиста сјајну генерацију кувара. Пре одласка у Крагујевац организовали смо такмичење у нашој школи и изабрали најбоље. Конкуренција је била заиста јака, а победници Јелена Драгићевић и Лука Вуковић, имали су тек један или пола поена више од осталих. Јелена је и у Крагујевцу показала највише, без обзира на врхунске зналце у овом послу, који су спремали друге ученике, а они били самоуверени да ће победити. Имали смо мало времена за припрему, а највише смо радили на спретности, хигијени, укусу и изгледу јела, што је на крају и пресудило победника. Другарство између ученика није изостало, каже изузетно образована Анђелка Поповић, Јеленина менторка која у школи ради од 2015. године.
Анђелка Поповић (лево), Фото: Анђелка Поповић
Од првог доласка у школу Јелена је дала све од себе да би успела. Била је упорна, радна по угледу на оца, Владана који је успешан предузетник, признат кувар, а нису јој били страни ни специјалитети мајчине кухиње, која је козметичарка.
-Имам млађег брата Лазара. Њему је тек шеста година. Прво сам желела да се бавим медицином, али је превагнуо татин утицај. Кренула сам његовим стопама, а као мала волела сам да асистирам мами у кухињи.
За такмичење у Крагујевцу ме препоручила петица из наше школе. Тај тест сам урадила јако добро и на такмичењу сам се трудила да оправдам поверење. Из свега тога и врсних савета моје менторке, произашла је златна медаља и диплома у Крагујевцу, каже задовољно Јелена.
ГЕНЕРАЦИЈЕ УСПЕШНИХ Вест о Јеленином успеху посебно је обрадовала њеног разредног старешину Алберта Панића, чијом заслугом је 2010. године уведен кувасрски смер у ову школу. Резултати говоре да је то био пун погодак.
-За моје време „произвели“ смо у звање кувара 12 генерација или око 350 ученика. У настави посебну пажњу посвећујемо баш стручним предметима, поштујући све стандарде у заштити на раду, руковању животним намирницама, њиховој термичкој обради, припремању специјалитета и сервирању. Ученике школујемо по новом плану и програму Министарства просвете Србије. То је немачки модел школе, где се инсистира на 80 орсто стручном усавршавању, каже Панић.
Јелена Драгићевић и Алберт Панић, Фото: Јелена Драгићевић
Он посебно истиче подршку и помоћ локалне заједнице коју имају у континуитету, посебно приликом обезбеђења намирница за вежбе.
Велики врој ученика ове образовне институције наставио је усавршавање на високошколским установама, где су стекли изузетно знање и данас раде у елитним установама широм света. Куварске вештине су јако популарне и тражене.
Управо двојица бивших ученика Мачванске школе припремају екипе за рад у елитним угоститељским објектима у Ровињу и Задру.
Јеленин план је да настави даље усавршавање. Освојено прво место у Крагујевцу и знање које је стекла у Богатићу, омогућавају јој лагоднији упис и даље школовање. Уверена је да ће и ову прилику искористити, на највећу радост њене породице која јој је велика подршка.