Инфо

28. април 2022.28. апр 2022.
ВК Сава – генерација 2008: Шампиони са максималним учинком

ВК Сава – генерација 2008: Шампиони са максималним учинком

ВАТЕРПОЛО: МЛАЂЕ КАТЕГОРИЈЕ 2008. И 2010.

Незванични шампиони Европе!

Најјачи турнир у Европи за млађе категорије. Најбољи од најбољих. Низ непобедивости. Највећи успех српског ватерпола на турниру. Подвиг шабачке школе коју су репрезентовале три екипе
Шабачки ватерполо има два незванична шампиона Европе у ватерполу!!! ВК Сава, генерација 2008. и ВК Шабац, генерација 2010. имају право на ово ласкаво звање.

Шабац (2010)
Група: Шабац - Будва 3:8
Група: Шабац - ПСН 8:5
Група: Бајеришер - Шабац 5:15
Група: Галеб - Шабац 3:8
Четвртфинале: Јадран (ХН) - Шабац 3:5
Полуфинале: Шабац - Будва 5:4
Финале: Јадран (С) - Шабац 3:10


За узраст до 12 и 14 година, наравно, не постоји званично европско такмичење, но последњу деценију Дубровник, град где ватерполо нема конкуренцију у популарности, домаћин је турнира Томо (посвећеном дубровачком ватерполисти и тренеру Томиславу Удовичићу) где наступају шампиони држава у поменутим узрасним категоријама. Ту су екипе попут: Барселонете, Барселоне, Југа, Јадрана, Приморца, ЛСН, Марсеја, Монака, клубова са и вековном традицијом. Две генерације стасале на шабачком Градском базену, у таквој конкуренцији, освојиле су титуле!Слоган турнира “Где се олимпијски шампиони рађају”
После доминације већ неколико година на домаћој сцени, златни дечаци рођени 2008. године квалитет су показали и у најјачој конкуренцији.

- Више сам него поносан на њих. Имали смо прилику да се, не само одмеримо са екипама из других држава Европе, већ да упознамо друге школе ватерпола и да их надиграмо. Поносни смо на титулу и желимо сада да одбранимо домаћи пехар - истакао је Немања Личанин, тренер екипе.
Од када су стартовали са такмичењима 2019. године, Шапчани освајају само титуле. Низ су наставили на међународном нивоу.

ВК Шабац – генерација 2010: Наставак низа титула


- Не може бити лако против најбољих тимова у Европи, али смо веровали у прво место све више како су мечеви одмицали. Најтеже је било против Барселонете- нагласио је Драгољуб Михаиловић, МВП турнира.

Сава (2008)
Група: Монако - Сава 4:8
Група: Сава - Барселонета 6:4
Осмина финала: Сава - ЛСН 9:3
Четвртфиале: Сава - Барселонета 5:2
Полуфинале: Сава - Лацио 10:4
Финале: Сава - Медвешчак 10:6.


У великим финалима су славили и то убедљиво. Сава је победила загребачки Медвешчак 10:4, заокруживши максималан учинак од шест победа у шест утакмица. Две године млађе колеге, Шабац, надиграле сплитски Јадран 10:3, што је била пета победа у низу од укупно шест дуела.

ВК Шабац – генерација 2008: Три победе у дуелима са старијим екипама


- Тренер је тражио од нас да у свакој утакмици играмо најбоље што можемо. Храбрио нас је и када смо изгубили од Будве у групи. Увек желимо да победимо и у сваку смо улазили са том жељом. Драго ми је што смо успели да их победимо касније - рекао је Немања Палежевић, најбољи голман турнира.
Екипе су водили Личанин и Николић, односно Мандић и Јовановић. Пут до титуле водио је кроз групну фазу, четвртфинале, полуфинале и финале. Наступило је више од 50 екипа из 13 држава.

- Овде смо видели најбоље што у Европи имају млађе категорије. Част је и позив да играмо на турниру као што је Тома, но то смо заслужили титулама у Србији. Ове титуле су велики доказ квалитета рада у нашој школи. Нисмо момке оптерећивали великим амбицијама, али смо веровали да можемо много, јер знамо да имамо у својим редовима вредну, сјајну децу која имају потенцијал за највеће успехе - подвукао је Мирослав Мандић.

Састави
САВА (2008): Страхиња Арсеновић, Филип Давидовић, Михаило Гошић, Михаило Исаиловић, Михаило Иванковић, Мирослав Јаковљевић, Страхиња Лукић, Драгољуб Михаиловић, Андреј Мићић, Михаило Перић, Лука Урошевић, Виктор Васић, Михаило Видаковић, Лука Војиновић.
ШАБАЦ (2008): Марко Дошеновић, Вук Кућански, Урош Ловчевић, Страхиња Павловић, Бошко Петровић, Лука Саватић, Јован Стевановић, Никола Топузовић, Страхиња Васић, Немања Вићентић, Урош Вујанић, Милан Вулетић, Лазар Ђурђевић.
ШАБАЦ (2010): Марко Бурсаћ, Александар Гајић, Страхиња Грујић, Никола Јовановић, Максим Кречковић, Андреј Лазић, Михаило Малетић, Бојан Остојић, Немања Палежевић, Данило Пановић, Стефан Павловић, Михаило Перић, Бошко Петровић, Огњен Радаковић, Тодоро Тршић, Матеја Врућкић, Урош Вујанић, Михаило Ђокић, Вук Ђокић, Лазар Ђурђевић.


Ово је први пут у историји турнира да једна екипа освоји титуле у обе категорије, а свакако највећи резултат српског тима. До сада је Партизан и то у једној категорији једне године био други, једне трећи.
На турниру је учествовала и екипа Шабац у категорији 2008. сачињена од играча годину дана млађих од осталих екипа и заузела 13. место. Њих су водили Петровић и Человски. Остварили су против старијих три победе у пет мечева, били су други у групи са Бајјеришером и Лациом. Елиминисано их је у осмини финала Салерно. До 13. места су их водиле победе над Медитеранијем и ЛСН.
Д. Б.

Најновији број

18. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa