Инфо

28. април 2022.28. апр 2022.
Битка зближила Мачване  и Топличане
ПРИЈАТЕЉСТВО

Битка зближила Мачване и Топличане

Дрина је пре више од једног века на Лиманској ади у Бадовинцима дуго текла крвава, а данас је на том месту спомен обележје у славу храбрих
Недавна посета делегације Мачванског округа у којој су поред председника округа Владана Красавца, председника општине Богатић Милана Дамњановића и других чланова делегације, Топличком округу, на челу са начелником Златаном Миљковићем, потврдила је старо пријатељство. Сковали су га храбри Топличани и Мачвани, далеке 1914. године када су борци Другог топличког пука „Кнез Михаило“, познатијег по надимку „Гвоздени пук“, осветлали образ Мачвана и целе Србије. Наиме, на овом делу ратишта Аустроугарска војска покушала је пробој фронта преко Дрине. Наишли су на снажан отпор „Гвозденог пука“, а историчари су забележили да је тих дана и ноћи Дрина дуго текла крвава од њихове крви. Тако је овај напад бројчано јачег и боље наоружаног непријатеља спречен, а пријатељство остало вечно.

-Моји прадедови су ратовали на овом месту, далеко од своје куће. После победе на Церу, трчећим кораком стигли су и ослободили Лешницу и Лозницу. Распоређени су у Бадовинце где су затекли велика зверства аустроугарских војника.

Зоран Ђорђевић


Приликом десанта читавог пука „Бан Јелачић“, успели су да га осујете у ноћној крвавој бици крај Дрине. Десио се прави покољ и непријатељ је одустао од намере, каже, подсећајући на овај догађај инжењер Зоран Ђорђевић, потомак ратника Топличког пука из села Кастрат код Куршумлије, који је био у делегацији Мачванског округа и један је од најзаслужнијих за утемељење пријатељства.

На његову иницијативу, после дужег времена подигнуто је и одговарајуће спомен обележје, као трајно сведочанство на поменути догађај.

Обе делегације имале су прилике да се о свему детаљније упознају, а поред разгледања бројних знаменитости Топлице, Мачвани су искористили прилику да им одају почест и трајну захвалност.
Љ.Ђ.

Најновији број

25. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa